Nova Netflixova serija Michelle Obame djecu podučava važnosti uravnotežene prehrane

Instagram / MichelleObama
Waffles + Mochi serija je koja podučava djecu kulinarskoj pismenosti; nutritivnoj, zemljopisnoj i emocionalnoj...
Vidi originalni članak

Nakon filma 'Becoming' i uspješnog pokretanja podcasta na Spotifyu, Michele Obama zvijezda je i izvršna producentica još jedne emisije, koja se od 16. ožujka počela prikazivati na Netflixu. Posljednja serija u unosnom partnerstvu između Obamine produkcije Higher Ground i Netflixa je Waffles + Mochi, šarmantna i neobična dječja serija u kojoj dvije lutke putem čarobne leteće košarice istražuju svijet hrane. 

NIJE KIDS FRIENDLY Recenzija Pinokija: Film NIJE kids friendly, osjetljivija djeca mogla bi imati problema

Kampanja 'Pokrenimo se!'

Waffles + Mochi u režiji Konnera i Alexa Bravermana, poučna je serija koja djecu uči nutricionističkoj i kulinarskoj pismenosti, naravno, uz pozamašnu dozu djetinje fantazije. Tema serije usko je povezana sa sloganom 'Let's move' (Pokrenimo se) iz ranije Michelline javnozdravstvene kampanje, čiji je cilj suzbiti pretilost među djecom. Svrha njezine kampanje bila je pokrenuti inicijative koje bi svim obiteljima pomogle da dobiju pristup zdravoj i cjenovno pristupačnoj hrani. 

Waffles (lutka) napola je Yeti, napola smrznuto stvorenje, a njezin partner "Mochi" utjelovljen je u tradicionalnoj japanskoj lutki veličine dlana. Dvojac dolazi iz "zemlje smrznute hrane", koja simbolično predstavlja prehranu koja uključuje malo (ili nimalo) kuhanja te putuju u živopisnu trgovinu mješovitom robom u New Yorku, gdje se žele zaposliti na odijelu sortiranja hrane. Tamo upoznaju „gđu. O." odnosno Michelle Obamu, ljubaznu, opuštenu, pričljivu i prizemnu prodavačicu. 

Svaka od 10 epizoda, traje 20 do 25 minuta, a fokusira se na različite osnovne namirnice poput rajčice, krumpira,  gljiva i kukuruza, jaja, soli, začinskog bilja, riže, kiselih krastavaca itd. Waffles i Mochi putuju cijelim svijetom, od Perua do Japana, od Los Angelesa do Venecije, kako bi posjetili lokalne kuhare, restorane, farme i domove te velika imena u svijetu kulinarstva. Američka chefica Samin Nostrat iz Salt, Fat, Acid, Heat podučava lutke o tajnama rajčice, dok im chef José Andrés objašnjava tajne gazpachoa u ležernom tonu. U seriji se pojavljuju i Jessica Wang iz Loss Angelesa, poznati chef Massimo Bottura, Bricia Lopez, vlasnica poznatog restorana Guelaguetza u Los Angelesu i brojna druga lica iz svijeta kulinarstva koja glavne likove uče pripremi raznovrsnih jela. Putovanja završavaju poučnom lekcijom gospođe O. o važnosti umjerenosti u prehrani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama)

Waffles + Mochi podučava "kulinarskoj pismenosti"

Neki će se dijelovi serije zasigurno svidjeti djeci, poput animacija, zanimljivih priča o porijeklu namirnica i razgovara s djecom iz svih dijelova svijeta. S druge strane, promocija poznatih osoba, poput Tan Francea iz Netflixove serije Queer Eye možda neće izazvati pretjerano oduševljenje. Možemo kazati da postoji dobar razlog za ciničnost u vezi s ispreplitanjem politike i zabave, ali teško je zamjeriti nešto seriji koja djecu uči da hrani koju jedu pristupaju sa znatiželjom, uključenošću i dozom znanja. Od okusa preko zemljopisa do isječka u kojem kuhar iz Savane, Georgia, opisuje kako su njegovi preci prisilno dovedeni u Sjedinjene Države da bi uzgajali rižu, Waffles + Mochi serija je koja balansira između didaktičnosti i zabave.

Djeca vjerojatno neće tražiti gazpacho i vrlo vjerojatno ih ne zanimaju nagrađivani restorani ili restorani koje vode poznate osobe (koje vjerojatno niti ne poznaju), ali Waffles + Mochi je serija koja ne teži prepoznavanju imena već kulinarskoj pismenosti; nutritivnoj, zemljopisnoj, emocionalnoj - koja zasigurno može obogatiti svaku osobu otvorenog srca.

 

obiteljska zabava 30 hit filmova: Igrani i animirani naslovi za djecu i obitelj koji šire pozitivne poruke

Posjeti missMAMA