Mali trikovi kako obične kolače pretvoriti u zdrave

Thinkstock
U blagdanskim danima svi se malo opustimo kada je hrana u pitanju pa nerijetko budemo popustljiviji i prema djeci. Zašto ove godine ne biste svojim ukućanima pripremili zdravije kolače?
Vidi originalni članak

Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera. Kod pripreme omiljenih kolača, umjesto bijelog šećera, upotrijebite prirodne zaslađivače poput slada od žitarica ili agavin sirup, koji će osigurati sladak okus, ali će i povoljno djelovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi prirodni zaslađivači doprinose i manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.

Kada je riječ o zdravim desertima, svakako treba spomenuti voće i orašaste plodove. Pritom se treba okrenuti sezonskom voću, a to su jabuke, kruške, naranče, limun, grejp i mandarine, koje s biranim žitaricama možemo iskoristiti za pripremu zdravih kolača i maštovitih slatkih kaša. 3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri

Osim toga, dostupno je i smrznuto voće poput tamnog bobičastog voća, koje se također savršeno uklapa u razne deserte i voćne kašice. Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, odlični su kolači i deserti s bundevom i mrkvom koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok.

Suho voće dostupno je tijekom cijele godine, a također se uklapa u kolače. Možete ga poslužiti samo sa jezgrastim plodovima, umjesto kupovnih slatkiša. Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?

Kremasti kolači i torte

Ako se ipak odlučite za pripremu omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmjene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na izbor masnoća, tako da se punomasno mlijeko i vrhnje zamjene onim s malim udjelom masti, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje.

Kod pripreme biskvita, umjesto bijelog brašna upotrijebite integralno, a ukoliko se odlučite za slastice sa sirom, birajte svježi umjesto kremastog, masnog sira.  Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam se djeca debljaju

Za ljubitelje čokoladnih poslastica, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaa.

Posjeti missMAMA