Istraživanje objašnjava zašto bake vole unuke više od vlastite djece?

Freepik
Ljubav baka prema unucima jedna je od najiskrenijih, najljepših i najposebnijih!
Vidi originalni članak

Nedavno istraživanje otkrilo je da bake i djedovi koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima žive čak pet godina duže, a najnovije istraživanje tvrdi da unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti!

Veza između baka i unuka zaista je neprocjenjiva. Bake imaju naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj djeci, a Bright Side donosi razloge zbog kojih se to događa.

istraživanje Bake i djedovi koji provode više vremena s unucima žive duže

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život u njegovoj punini. Životna iskustva čine ih zrelijim i otvorenijim za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka s kojima grade stabilne i emocionalno snažne veze.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su tada već odrasla, bake su u mirovini  i imaju zasigurno više vremena za igru i učenje s unucima, ali i prenošenje svih znanja i lekcija za sretan i ispunjen život.

Bake ne kritiziraju kao roditelji

Veza između djeteta i roditelja je posebna i neraskidiva. Međutim, roditelji katkad mogu biti suviše kritični prema svojoj djeci, što dovodi do sitnih svađa i frustracija s obje strane. S druge strane, bake su blage i ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvijek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i nježnošću, a ne kažnjavanjem i kritiziranjem.

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju djecu

Bake sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom djecom. Mogu shvatiti gdje su pogriješile u odgoju sa svojom djecom i postupiti bolje s unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplicirana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za gotovo svaki aspekt djetetova života, od osnovnih životnih potreba do obrazovanja. Iako je uloga bake zaista važna, čemu svjedoče i brojna istraživanja,  bake zasigurno nemaju iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške, savjeta i beskonačne ljubavi!

 

duhovita mama 10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi

 

Posjeti missMAMA