Istraživanje: Manje od četvrtine obitelji svaki dan sjedne na zajedničku večeru, bez ekrana

Guliver ; Psihologinja objašnjava što je pandemija napravila djeci
Važno je zapamtiti da svakodnevno odvojimo vrijeme bez ekrana, računala, mobitela. To je izuzetno važno za nas i naše odnose s voljenima.
Vidi originalni članak

Velik dio dana roditelji provode na poslu, djeca u školi, a večeri za laptopom, ispred televizije ili u obavljanju preostalih obaveza. Zajednički obiteljski obrok za mnoge je postao prava rijetkost, a stručnjaci upozoravaju da upravo zajedničko blagovanje ima mnoge prednosti i može biti važan povod za kvalitetno vrijeme koje roditelji mogu provesti s djecom. Istraživanje je pokazalo porazne rezultate: manje od četvrtine obitelji svaki dan sjedne na zajedničku večeru, bez ekrana. 

Više od polovice roditelja podmitilo je svoju djecu da odlože uređaje prije večere - no djetetu je u prosjeku potrebno deset minuta da isključi svoj uređaj kada ga roditelj to zamoli. Prema istraživanju, manje od četvrtine obitelji sjedne na zajedničku večeru bez ekrana svaki dan daleko od televizora, telefona i uređaja.

Istraživanje provedeno na 1600 roditelja, s barem jednim djetetom kod kuće, pokazalo je da šest od deset (61 posto) obitelji priznaje da je prisiljavanje djece da isključe svoje uređaje najveći uzrok nesuglasica u njihovom kućanstvu – što dovodi do prosječno dvije svađe dnevno. Istraživanje je također pokazalo da je potrebno gotovo deset minuta da dijete isključi svoje uređaje nakon što roditelj to od njega zatraži.

Ovisnost o ekranima "Digitalni kokain": Kako prekomjerna upotreba ekrana oštećuje djetetov mozak?

Kao rezultat toga, 53 posto roditelja podmitilo je svoje dijete da odloži svoj uređaj, a najčešće im govore nešto poput: "možeš grickati što želiš", "možeš ostati budan kasnije" i "platit ću ti". Više od polovice (55 posto) također je nametnulo pravila o vremenu pred ekranima. Tako mnogi roditelji određuju vrijeme koje dijete može provesti pred ekranima, mnogi su zabranili upotrebu ekrana tijekom obroka, a neki roditelji ne dopuštaju djetetu da nosi mobitel u školu. 

Istraživanje je otkrilo i da je pola sata dnevno optimalno vrijeme za obitelji da se ponovno povežu. Gotovo svi (94 posto) roditelji smatraju da je odmor od tehnologije i ekrana važan za obiteljske odnose, a 86 posto smatra da je vrijeme za večeru važan dio dana za kvalitetno zajedničko obiteljsko druženje. Međutim, unatoč tome, 93 posto roditelja vjeruje da je tehnologija važna za razvoj djeteta - a 98 posto koristi digitalne uređaje kao pomoć u učenju.

Dr Anna Colton, klinička dječja psihologinja, komentirala je: “Tehnologija igra veliku ulogu u svim našim životima i olakšava naš rad, učenje i slobodno vrijeme. Također nam omogućuje da se povežemo s prijateljima, obitelji i onima do kojih inače ne bismo mogli doći. Međutim, važno je zapamtiti da svakodnevno odvojite vrijeme bez ekrana, računala, mobitela. To je izuzetno važno za nas i naše odnose s voljenima."

30 minuta je optimalna količina vremena za obitelji da se ponovno povežu jedni s drugima daleko od ekrana, jer je dovoljno dugo za smislene razgovore, obrok ili igru . Vrijeme provedeno bez uređaja od vitalnog je značaja za sve. Odnose treba graditi i njegovati, a za to je potrebno stvarno vrijeme, kontakt licem u lice, bilo da jedete zajedno, igrate igrice, čitate priče ili samo razgovarate. Djeca uče kako komunicirati, ponašati se i odnositi se gledajući druge i komunicirajući s njima.”

Istraživanje je također pokazalo da je 62 posto roditelja uhvaćeno zbog kršenja vlastitih pravila. “Tehnologija je nevjerojatna na mnogo načina, ne samo u svojoj sposobnosti da nas poveže s onima koje volimo. Ali također je važno odvojiti vrijeme u danu u kojem nećemo koristiti ekrane, povezati se s obitelji i prijateljima licem u lice, osobito u vrijeme obroka.”

savjeti stručnjaka Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem?

Posjeti missMAMA