Bio keksići i kiflice za bebe
Praznici su iza nas; mjesec mirisa đumbira i cimeta u kuhinji, božićnih ukrasa po kući, toplog doma uz šalicu toplog čaja od koprive, dječjeg smijeha i cijele obitelji na okupu!
Sama priprema za blagdane činila me sretnom jer sam opet bila u kuhinji, a ono glavno što me činilo posebno sretnom jest da su mi male ručice pomagale u stvaranju novih, zdravih kolača i keksića.
Laura i Lana pripremale su šablone prema kojima su izrađivale svoje remek djelo, a brat Dian je samo kružio oko stola i gledao što se zbiva. Ove godine sam odlučila napraviti svoje bio kekse A la Andrea (do sada nisu imali ime, ali su ih u mojoj grupi na Facebooku - Zdrava prehrana beba i djece - tako nazvali) i zobene kiflice! Uvijek nešto mijenjam i eksperimentiram pa je bio red da i na mojem blagdanskom stolu ovoga puta bude nešto drugačije.
Želim da djeca jedu zdravo
Danas su ljudi navikli na margarine, kreme i teške sastojke u kolačima, a meni je sama pomisao na to davala poticaj da napravim nešto zdravije. Osim toga, željela sam da i moja djeca jedu zdrave kolače.
Moram priznati da i sama ne volim kreme i više volim suhe kombinacije. Uzela sam svoju staru kuharicu s receptima, duboko udahnula i krenula u avanturu... Prvo sam umjesto svih namirnica koje više ne koristim izabrala zdravije verzije. Shvatila sam koliko je zapravo jednostavno napraviti zdravi kolač uz malo truda i puno volje.
Bijeli šećer zamijenite smeđim nerafiniranim šećerom ili stevijom, jaja možete zamijeniti zgnječenom bananom, margarin ili maslac biljnim sladilom (rižinim, ječmenim,javorovim sirupom) ili kokosovim uljem. Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50 posto) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.
Bio keksići a la Andrea (od osam mjeseci starosti)
Sastojci:
- 300 g brašna od pira
- 50 g integralnog brašna
- 1 žličica sode
- 100 g bio maslaca narezanog na komadiće (može i kokosovo ulje)
- 1 jaje (od 10 mjeseci, a za mlađe bebe se stavi malo banane da poveže smjesu)
- 4 žličice ječmenog ili rižinog slada (može i agavin)
Možete raditi s bilo kojim brašnom i dodati začine poput đumbira ili cimeta. U ove keksiće ja stavljam jednu žličicu cimeta i jednu žličicu đumbira u prahu
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno, sodu bikarbonu, đumbir i cimet. Umiješajte maslac tako da smjesa bude nalik krušnim mrvicama. Dodajte smeđi šećer po želji (ja obično stavim dvije velike žlice). Ubacite zatim jaje i sirup pa umijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte valjkom tako da tijesto bude debelo oko 5 mm. I onda slijedi najzabavniji dio - kalupima ili svojim ručicama oblikujte oblike. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i pecite 10 minuta. Keksići su idealni kada odstoje nekoliko dana.
- Možete ih ukrasiti s malo otopljene bio čokolade i zobenog mlijeka!
Dobar tek!
Dian je oduševljen ovim keksićima, a ja presretna kad vidim kako papa zdrave slatkiše. Curke su naravno ponosne jer su i one sudjelovale u izradi. Zdjela s keksima nestane u jednom danu pa ubrzo ponavljamo proces.
Prirodni zaslađivači
Biljna sladila, agavin, rižin i ječmeni slad prirodni su zaslađivači i pravi izbor za sve koji žele uživati u zdravim slasticama, bez grižnje savjesti.
Ječmeni slad je idealan za biskvite, peciva i kruh. Pruža bogati karamel okus te je kao takav idealan za zaslađivanje tople limunade primjenjive kod lagane detoksikacije i borbe protiv prehlada.Meni osobno je najomiljeniji u toplom čaju koji radim za svoje kćeri. Rižin slad je pogodan i za najmlađe. Blagog je okusa, idealan za pripremu krema, pudinga, kašica i pahuljica. Bogat je B vitaminom. Agavin sirup je najslađi od prirodnih zaslađivača. Lako se primjenjuje u svemu, od sladoleda do torti jer ne pokriva okuse namirnica.
Osim bio keksića radila sam kiflice od zobi, a njih sam pripremala "iz glave". Takvi mi kolači obično uspiju iz prve. Dok su djeca skakutala oko mene, božićne pjesme svirale moje su ruke radile i kiflice nisu mogle ne uspjeti!
Kiflice od zobi (od 12 mjeseci starosti)
Sastojci:
- 10 dkg glatkog brašna
- 20 dkg zobenog brašna
- 20 dkg bio maslaca (može i kokosovo ulje)
- 10 dkg badema (lješnjaka,oraha) oguljenih i smljevenih
- 5 dkg smeđeg šećera
- 1 žutanjak (ili zamjena za njega)
- 10 dkg šećera u prahu (gotove kiflice uvaljati u šećer)
Priprema:
- Sastojci se pomiješaju, prvo suhi pa se dodaju mokri. Gotovo tijesto se ostavi oko 30 minuta da odstoji u frižideru pa se razvalja i oblikuje u kiflice. Peku se oko 10 minuta na manje od 200 stupnjeva. Kad su kiflice polutople, uvaljaju se u šećer u prahu i ostave da odstoje na hladnom mjestu. Najbolje su nakon 2 do 3 dana