Apel roditeljima: ''Obucite djeci kupaće kostime, spriječite tajno snimanje!''

Shutterstock
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokreće ljetnu kampanju “Najbolji dječji kupaći je onaj koji se nosi”, a cilj je osvještavanje javnosti i roditelja o važnosti nošenja kupaćih kostima kod djece kako bi se spriječilo tajno snimanje seksualnih predatora
Vidi originalni članak

Dijete se bezbrižno brčka u plićaku bez kupaćeg kostima. Roditelji ga opušteno promatraju, ljeto je, sve se čini mirno i bezbrižno. Je li zaista sve tako mirno?

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokreće ljetnu kampanju “Najbolji dječji kupaći je onaj koji se nosi”, a cilj je osvještavanje javnosti i roditelja o važnosti nošenja kupaćih kostima kod djece kako bi se spriječilo tajno snimanje seksualnih predatora.Kampanja se pokreće suradnji s policijskim upravama istarskom i splitsko-dalmatinskom. Iz Centra navode da je zadnjih godina hrvatska policija zabilježila  više slučajeva u kojima su seksualni predatori snimali i fotografirali djecu na plaži.

test vidljivosti Kad kupuješ djetetu kupaći kostim, zaboravi na ukuse i želje - zbog sigurnosti neka bude ovih boja!

Sagledavajući brojke MUP-ovog Statističkog pregleda temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada za 2023., iskorištavanja djece za pornografiju je u porastu već četvrtu godinu zaredom. U odnosu na 2022., lani je došlo do povećanja od 4,5 posto, naime u 2022. bilo je 440 slučajevima, a 2023. 460 slučajeva. 

Roditelji se pozivaju na povećanu pažnju, da obuku djecu u kupaće kostime te da savjesno dijele fotografije djece na društvenim mrežama.

Također, pozivaju na oprez prema sumnjivim osobama koje mogu snimati djecu te da se odmah policiji prijave bilo kakvo sumnjivo ponašanje. Ističu da maštovitost i inovativnost seksualnih predatora ne staje samo na predmetima poput satova. Naime, skrivene kamere mogu se naći u kemijskim olovkama, prijenosnim hladnjacima ili čak bocama.

Prenosimo njihovu objavu s Facebooka:

"Sasvim je jasno da sunce i vrućina nisu jedine opasnosti za djecu na našim plažama.

Ove godine, u suradnji s PU istarskom i splitsko-dalmatinskom, pokrećemo kampanju "Najbolji dječji kupaći je onaj koji se nosi" kojom upozoravamo roditelje da djeci oblače kupaće kostime na plažama. Time ćete spriječiti da vaša djeca postanu žrtve seksualnih predatora koji potajno snimaju golu djecu, stvaraju neprimjereni sadržaj, a zatim ga distribuiraju i zarađuju od njega.

Vrijeme je godišnjih odmora. Uživajte u suncu i moru sa svojim najmlađima, ali vas potičemo da ih ne izlažete opasnostima koje vrebaju! Obucite djeci kupaće kostime i ne dozvolite da postanu dio kolekcije slika ili video zapisa seksualnih predatora.
Zaštitimo našu djecu zajedno!"

Kako zaštiti djecu?

Roditelji se pozivaju na pridržavanje sljedećih savjeta:

  • Obucite djeci kupaće kostime – time smanjujete šansu da vaše dijete bude dio crnih statistika.
  • Savjesno dijelite fotografije djece (vaše ili tuđe) na društvenim mrežama.
  • Obratite pažnju da slike koje dijelite na društvenim mrežama nipošto ne uključuju slike nage djece i osobne podatke (adresa, lokacija).
  • Budite oprezni i promatrajte sumnjive osobe koje mogu snimati djecu.
  • Odmah prijavite bilo kakvo sumnjivo ponašanje policiji.

razvoj djeteta Zašto neki mališani vole biti goli? Oni imaju sve razloge

Posjeti missMAMA