8 znakova da se ne brineš dovoljno o sebi i kako to utječe na tvoju djecu

Freepik
Tvoja emocionalna i fizička iscrpljenost utječe na djecu.  Ako želiš biti najbolji roditelj, obrati pažnju na znakove koji pokazuju da se ne brineš dovoljno o sebi
Vidi originalni članak

Roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, upisujemo ih na razne aktivnosti, ostajemo budni do kasno u noć kako bi im pomogli oko domaće zadaće. 

To vas čini odličnim roditeljem. No, postoji li granica u kojoj se previše forsiraš? Što se događa kada se previše iscrpiš i potpuno zanemariš?

"Briga o sebi kao roditelju nije luksuz, već je nužna za dobrobit tvog djeteta. Kada roditelji zanemare vlastite potrebe, to može stvoriti lančanu reakciju, koja dovodi do emocionalnih i bihevioralnih izazova kod djece”, kaže klinička psihologinja dr. Shefali Tsabary, prenosi Yourtango. Ako želiš biti najbolji roditelj, obrati pažnju na znakove koji pokazuju da se ne brineš dovoljno o sebi — i kako to utječe na djecu više nego što misliš.

jednostavno je 4 načina kako odgajati djecu koja će te istinski cijeniti, prema psihologu

Evo 8 znakova da se ne brineš dovoljno o sebi i kako to utječe na tvoju djecu — prema dr. Shefali:

1. Stalno si iscrpljena.

Ako si neprestano umorna, čak i nakon osam do deset sati sna, vjerojatno ne brineš dovoljno o sebi. Zašto je to važno? Dr. Shefali objašnjava: "Kada si stalno umorna, tvoja strpljivost i sposobnost interakcije s djetetom opadaju, što može dovesti do veće razdražljivosti i manje značajnih interakcija.”

2. Zanemarila si vlastite interese.

Ako nemaš interes za hobije ili aktivnosti kojima si se nekad veselila, to je znak da se emocionalno iscrpljuješ. Dr. Shefali ističe: „Kad napustiš vlastite hobije i interese djetetu šalješ poruku da briga o sebi nije važna, što može dovesti do toga da dijete ne cijeni vlastite strasti.”

3. Granice ne postoje.

Roditelji koji su preopterećeni često nemaju zdrave granice jer su previše umorni ili rastreseni zbog drugih obaveza. To također može utjecati na djecu. Dr. Shefali kaže: „Nedostatak granica dovodi do osjećaja preplavljenosti i nezadovoljstva. Djeca trebaju strukturu i granice kako bi se osjećala sigurno.”

4. Zanemaruješ svoje zdravstvene probleme.

Ako ne ideš redovito liječniku ili ne jedeš zdravo, zanemaruješ svoje zdravlje. Dr. Shefali upozorava: „Zanemarivanje tjelesnog zdravlja može dovesti do ozbiljnijih problema, što te može spriječiti da budeš popuno prisutna za svoje dijete, a učiš ih i lošim zdravstvenim navikama.”

5. Emocionalno si nedostupna.

Ako nisi emocionalno dostupna zbog vlastitog stresa ili iscrpljenosti, teško ćeš biti tu za svoje dijete. Dr. Shefali ističe: „Emocionalna nedostupnost može djecu dovesti do osjećaja usamljenosti i napuštenosti, kojima je potrebna emocionalna podrška da bi se osjećala sigurno.”

sve za djecu Ovih osam stvari roditelji najčešće žrtvuju za svoju djecu

6. Nemaš dovoljno vremena za sve.

Ako se osjećaš kao da nemaš dovoljno vremena u danu, to je znak loše organizacije ili preopterećenosti. Dr. Shefali objašnjava: „Loša organizacija često dovodi do kaotičnog i stresnog okruženja. Djeca trebaju predvidljivost i rutinu da bi se osjećala sigurno.”

7. Ne možeš podnijeti stres.

Ako te sitnice lako naljute, vjerojatno si pod velikim stresom. Dr. Shefali kaže: „Kada ne možeš upravljati stresom, to se može manifestirati kao tjeskoba i nestrpljenje kad si s djetetom, što ga uči da isto reagira na stres.”

8. Ne spavaš dovoljno kvalitetno.

Nedostatak sna ne samo da utječe na tvoje raspoloženje, već i na vašu sposobnost da budete emocionalno stabilni. Dr. Shefali upozorava: „Manjak sna utječe na vaše cjelokupno funkcioniranje, a djeca su osjetljiva na ove promjene i osjećaju posljedice tvojeg smanjenog kapaciteta.”

Sve ove stvari mogu dovesti do toga da dijete postane tjeskobno i nervozno, osjećajući da mora paziti na svaki tvoj potez kako te ne bi uzrujalo. Očito, to nije najbolje okruženje za njegov zdrav razvoj.

Dr. Shefali naglašava da briga o sebi nije luksuz, već nužnost. Kada roditelji vode računa o sebi, emocionalno i fizički, to ima direktan pozitivan utjecaj na djecu. Djeca uče kroz modeliranje, pa tako i iz roditeljevog odnosa prema sebi. Prihvaćanje vlastitih potreba i ranjivosti pomaže roditeljima da budu prisutniji i emocionalno dostupniji svojoj djeci.

21. stoljeće Zašto današnji roditelji 'pregore' zbog roditeljstva?

Posjeti missMAMA