7 savjeta za umorne nove mame nakon neprospavane noći

Guliver
Nedostatak sna nije zabava ni za koga, a posebno ne za mame beba. Ali, dobre vijesti su da takvo razdoblje neće trajati zauvijek. U međuvremenu, portal Babyology donosi nekoliko savjeta za preživljavanje za neispavane mame
Vidi originalni članak

Postoje trenuci u majčinstvu kada je kvalitetan san udaljen od vas kao Mount Everest, a iz kreveta ustajete s osjećajem kao da nikad niste ni bili u njemu. Oči su vam teške poput cigle, a i noge osjećate kao da vučete s nekoliko utega. Sve u svemu, nedostatak sna je apsolutni pakao. Možda ne možete produžiti svoj san, ali postoji nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći da se osjećate bolje kada ste umorni

čari majčinstva Video pokazuje: Zašto se mame ujutro probude umorne?

1. Popodnevni san (tu i tamo)

Novim mamama često se govori da spavaju kada i njihove bebe spavaju. Iako to ne vrijedi za sve, socijalna radnica Lana Sussman i savjetnica za roditelje objašnjava kako je nju ta navika doslovno spasila. Počela ju je prakticirati pri kraju trudnoće kada joj je bilo neudobno i preteško spavati tijekom noći. 

"Uvijek postoji milijun stvari u kući za napraviti - od pranja posuđa, rublja, do kuhanja i pospremanja - ali pobrinula sam se da barem tijekom kćerine prve godine života, nekoliko dana u tjednu pokušam spavati kada i ona spava i nadoknaditi izgubljeni san tijekom noći. To drijemanje preko dana doslovno me spasilo!"

5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju

2. U spas dolazi...povrće

Kava je uvijek tu za sve nas neispavane, ali ako tražite 'podizanje' koje će vas držati malo duže - povrće je vaš spas! Nutricionistica i mama Heidi Sze objašnjava koliko je važno biti nova mama i imati raznovrsnu prehranu, a povrće posebno pomaže u onim umornim danima.

budno stanje 4 načina na koje pospane mame mogu preživjeti bez kave

"Kada nam nedostaje sna, svakako trebamo uključiti povrće na naš jelovnik te hranu bogatu proteinima i zdravim masnoćama koja će nam vratiti energiju koja nam je toliko potrebna." 

3. Razgovarajte s nekime

Ako ste sami s bebom nakon neprospavane noći, zatvoreni u svoja četiri zida - razgovor s nekime će vam biti od velike pomoći. Psihoterapeutkinja Melissa Hughes govori kako je izolacija kod kuće s bebom velik izazov, posebno kada ste neispavani

"Izolacija uvelike utječe na vaše psihičko stanje jer kada su vaše misli sve što imate i kada većinu dana ne izbacite van svoj unutarnji monolog, izolacija postaje sve veća i veća", objašnjava i dodaje kako već i telefonski razgovor s bliskom osobom može pomoći

10 načina kako pomoći prijateljici kad rodi

4. Inspirirajte se!

Savjetnica za roditelje Lana Sussman govori kako je strast jedna od većih energetskih bombi koja će vam pomoći nakon neprospavane noći. Ako ste društvena osoba - to može biti kava s prijateljima. Ako volite prirodu - to može biti duga šetnja. 

"Energiju najlakše dobivamo radeći stvari koje volimo i koje nas usrećuju. Njegujte sebe iznutra! Često ne možemo promijeniti ono što se dogodilo preko noći, ali možemo unaprijed promijeniti ono što ćemo izvući iz sljedećeg dana."

5. Ne pričajte previše o tome

Jeste li primijetili da, kada puno govorite o nečemu što vas uznemirava - to vas više to uznemirava? Savjetnica za roditelje govori kako se zbog razgovora o neispavanosti možete samo još gore osjećati oko toga što ste neispavani i umorni.

istraživanje Prva godina s bebom: Koliko dana sna roditelji izgube?

"Mislim da je san postao prečesta tema razgovora. Ljudi se stalno šale da nisu spavali sedam mjeseci i slično. Jednostavno ne spavaju toliko kao nekada", govori i dodaje kako su roditelji postali opsjednuti spavanjem i čak uspoređivanjem spavanja s drugima. Ona objašnjava kako takvi razgovori samo stvaraju pritisak roditeljima kako bi njihova beba trebala spavati više i bolje, a i oni skupa s njom, što jednostavno ponekad nije izvedivo. 

6. Na natječite se u tome 'tko manje spava'

Kada vas je dvoje, ponekad se može činiti kao da se radi o natjecanju. Ako se vi ustajete kako biste nahranili bebu, možda se osjećate kao da vaš partner nema pravo žaliti se na nedostatak sna sljedeći dan. "Nema smisla upuštati se u rasprave o spavanju kada se oboje roditelja osjeća umorno", govori psihoterapeutkinja Hughes. 

Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja

7. Popustite samoj sebi i opustite se

Psihologinja Delwyn Bartlett objašnjava kako bebe preokreću cijeli naš svijet i važno je da nove mame toga budu svjesne. "Ne pričamo dovoljno o tome koliko je teško novim majkama. Očekujete da i dalje možete sve, da se i dalje možete osjećati odlično, brinuti za bebu, obavljati sve kućanske poslove i druge obaveze i naći vremena za sebe, a istina je da je ponekad i samo tuširanje od pet minuta znak da imate uspješan dan."

Ona govori kako je važno da majke smanje svoja očekivanja. Nemojte pokušavati sve obaviti. Prihvatite da je sve ovo što vam se događa novo i zahtjevno. Budite nježnije prema sebi i pokušajte iskoristiti nešto s ovog popisa. I naravno, zapamtite kako nedostatak sna neće trajati zauvijek.

Posjeti missMAMA