12 lekcija koje većina roditelja nauči prekasno u životu

Freepik
Svi roditelji teže savršenstvu, ali u toj potrazi zaboravljaju najvažnije lekcije koje su ključne za odgoj sretne i zdrave djece.
Vidi originalni članak

Mnogi ljudi žele biti najbolji roditelji. Svi znamo barem jednog roditelja koji se iscrpljuje do krajnjih granica pokušavajući usrećiti svoju djecu. Svi teže savršenstvu, ali u toj potrazi zaboravljaju najvažnije lekcije koje su ključne za odgoj sretne i zdrave djece.

Evo 12 lekcija koje većina roditelja nauči prekasno u životu:

Savršenstvo ne postoji

Svi žele biti najbolji uzori svojoj djeci, ali prema istraživanju, 57% roditelja doživi izgaranje. Ova nerealna očekivanja često sprječavaju roditelje da shvate da savršenstvo ne postoji. Umjesto toga, roditelji bi trebali smanjiti svoje perfekcionističke tendencije, i prema sebi i prema svojoj djeci, zbog vlastitog mentalnog zdravlja, kao i zdravlja svoje djece.

Pretjerana zaštita usporava rast

Nijedan roditelj ne želi vidjeti svoju djecu kako pate, ali prekomjerna zaštita može im onemogućiti razvoj. Zbog prevelike roditeljske uključenosti djeca ne znaju kontrolirati svoje emocije ili ponašanje, što ih može ometati u odrasloj dobi.

Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi?

Zajedničko kvalitetno vrijeme vrjednije je od materijalnih darova

Roditelji često žele nadoknaditi ono što nisu imali u djetinjstvu, ali kvaliteta vremena provedenog s djecom važnija je od poklanjanja materijalnih stvari. Djeca će se sjećati zajedničkih trenutaka više nego skupih igračaka.

Nemoj držati predavanja, nego slušaj

Kad djeca naprave pogrešku, roditelji često reagiraju vikanjem ili kažnjavanjem. Međutim, istraživanja pokazuju da to dovodi do depresije i osjećaja bezvrijednosti kod djece. Umjesto toga, važno je slušati dijete i razumjeti uzrok ponašanja.

Škola je važna, ali mentalno zdravlje djeteta je još važnije

Iako roditelji žele da njihova djeca budu uspješna, važno je ne zanemariti njihovo mentalno zdravlje pod pritiskom školskih obaveza. Pretjerani akademski pritisak može dovesti do anksioznosti i depresije.

istraživanje Svako peto dijete ili mlada osoba suočeno s problemom mentalnog zdravlja

Malo boli je korisno

Dozvoliti djeci da se suoče s izazovima i boli, bez previše roditeljske intervencije, može ih naučiti kako biti snažnija i neovisnija.

Ako brineš o sebi, nisi loš roditelj 

Roditelji često zaboravljaju brinuti se o sebi jer su previše posvećeni djeci. Međutim, to je ključno je za održavanje dobrog mentalnog zdravlja i bolji odgoj djece.

Djeca ne moraju sve odmah shvatiti

Ne treba pritiskati djecu da donose važne životne odluke prerano. Daj im vremena da istražuju različite mogućnosti prije nego što se obvežu na nešto dugoročno.

Djela su važnija od riječi

Djeca trebaju vidjeti roditelje kako djeluju, a ne samo slušati riječi. Pokazivanje ljubavi i podrške kroz djela važno je za njihov emocionalni razvoj.

Postavi granice

Roditelji trebaju postaviti granice kako bi djeca naučila poštivati tuđe potrebe i želje. Time ih učiš empatiji i poštovanju prema drugima.

Neke stvari nisu vrijedne svađe

Roditelji često troše energiju na rasprave o sitnicama. Umjesto toga, bolje je jednostavno objasniti zašto nešto nije dopušteno i omogućiti djeci da sami vide posljedice svojih izbora.

Pokaži interes se za ono što tvoje  dijete voli

Iako ti se interesi tvoje djece možda ne čine bitnima, pokazivanje interesa za njihove hobije pomaže izgraditi snažnu vezu. Djeca cijene trud roditelja da ih razumiju i podrže u onome što vole, prenosi Yourtango.

roditelji pripazite Ovih 13 rečenica nemoj govoriti djeci jer im tako samo štetiš

Posjeti missMAMA