Znaš li u kojoj odjeći nikada ne smiješ bebu staviti u autosjedalicu?

Unsplash
Prilikom vožnje u autosjedalici, dijete ne smije biti u glomaznoj zimskoj jakni, a uz pomoć jednostavnog testa s dva prsta možete provjeriti je li zimska jakna vašeg djeteta predebela.
Vidi originalni članak

Svake godine prije hladnih zimskih dana stručnjaci upozoravaju roditelje koliko je važno znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće.

Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer skliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice, a to nam je potvrdila i Marija Vuković, medicinska sestra iz Telefončića - savjetovališta za rani razvoj djece.

"Ne preporučuje se vezivanje djece u autosjedalice u zimskim jaknama i debelim vestama. Problem kod zimskih jakni je taj što je nemoguće pojas autosjedalice zategnuti koliko je potrebno, a time je sigurnost djeteta bitno narušena. Pri provjeri zategnutosti pojaseva, bilo bi dobro da nema prostora da se između pojasa i djetetova tijela može provući 2 prsta. Bolje bi bilo obući dijete u 2-3 sloja tanje odjeće, ispravno vezati pojaseve autosjedalice, a dijete prekriti dekicom jer kod vožnje se automobili i tako brzo zagriju. Osim toga, zimske jakne su izrađene od materijala koji zna biti sklizak što može uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice", objasnila nam je.

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazale su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz autosjedalica bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih ozljeda glave, vrata, prijeloma i smrtnog ishoda.

Kako provjeriti je li jakna predebela?

Ako nisi sigurna je li jakna tvojeg djeteta predebela, možeš provjeriti. Najprije stavi dijete u autosjedalicu kad ima jaknu na sebi i stegni remen kao što to inače radiš. Zatim, bez da olabaviš remenje, izvadi dijete iz sjedalice i skini mu jaknu. Ostavi remenje takvo kakvo je i stavi dijete bez jakne u sjedalicu. Ako može staviti dva prsta između remena i djetetovog ramena, tj. ako je remen prelabav, to znači da je jakna bila preglomazna.

Zapamti, ako dijete ne možeš sigurno zavezati u autosjedalici dok nosi jaknu, onda mu je obavezno skini. Pokrij ga toplom dekom ili mu obuci jaknu s druge strane nakon što ga zavežete u autosjedalici. Možeš mu obući i džemper umjesto jakne.

5 koraka kako da djetetu bude toplo u autu: 

  • Ugrij auto prije kretanja.
  • Dijete odjeni slojevitije i prije ulaska u auto skini zimsku jaknu.
  • Stavi dijete u sjedalicu i zategni pojaseve dobro.
  • Jaknu obuci naopako, tj. da samo provuče ruke kroz rukave sprijeda.
  • Umjesto oblačenja jakne naopako, možeš dijete pokriti i dekom ili odjenuti jaknu naopako i pokriti ga dodatno dekom.ž

Pogledaj i ADAC-ov test s jaknama i bez jakne: 

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 

Posjeti missMAMA