Znanstvenici otkrili kako predvidjeti prvu bebinu riječ

Shutterstock
Djetetove prve riječi velika su prekretnica u životu, ali i tema koja izaziva veliku znatiželju kod znanstvenika. Oni su nedavno utvrdili da su bebine prve riječi izazvane onime što beba vidi, a njihova otkrića dodatno su objasnila razvoj i učenje govora kod djece
Vidi originalni članak

Većina roditelja čuje prve riječi svoje bebe nekoliko mjeseci prije prvog rođendana. I iako su prve riječi često 'mama' i 'tata' ili slatke verzije tih riječi, što je s ostatkom bebinog vokabulara?

Prve riječi Kada bebe počinju pričati?

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Indiana, roditelji mogu predvidjeti rani vokabular djeteta na način da promatraju što sve beba vidi u svojoj svakodnevici. Drugi riječima, bebe vjerojatnije uče riječi objekata koji su često u njihovom vidnom polju. 

"Vizualno pamćenje moglo bi biti ključ učenja riječi, recimo vizualni objekti koji su stalno u djetetovom vidokrugu poput stola, majice, bočice ili žlice", govori Linda Smith, autorica istraživanja i dodaje kako se radi o agregiranom iskustvu, odnosno ako dijete često vidi neki predmet - vjerojatnije je da će ga prepoznati i na kraju mu pridružiti riječ

savjet stručnjaka Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Okruženje tijekom obroka važno je jer konstantno uključuje mali broj predmeta, a upravo su nazivi tih predmeta među prvim naučenim riječima djeteta. Zbog toga su znanstvenici zaključili kako je vizualno iskustvo od iznimne važnosti u učenju novih riječi i unatoč ustaljenom mišljenju, prve riječi nemaju toliko veze s onim što dijete često čuje, već s onim što često vidi jer je važnije da dijete vidi određeni predmet nego da čuje roditelje kako pokazuju na predmet i izgovaraju njegov naziv. 

Pročitajte vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

"Prve 'prave' riječi

"Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik i to s oko 50 novih riječi mjesečno pa ih u dobi od dvije i pol godine poznaje oko 1000", kaže logopedinja Sonja Jovančević.

Kratki savjeti Znate li kako ohrabriti dijete da progovori?

 

Posjeti missMAMA