Zanimljiva karta Hrvatske otkriva koje je najčešće ime tvoje generacije

Screenshot
Zanimljivo je vidjeti kako se mijenjala popularnost nekih imena.
Vidi originalni članak

Softverska tvrtka Mireo iz Zagreba osmislila je zanimljivu kartu Hrvatske koja nam otkriva koja su najpopularnija imena u zemlji ovisno o različitim generacijama i regijama. Karta koristi različite boje kako bi prikazala koja su imena dominirala u različitim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, Slavonije, Istre itd.

Primjerice, djevojčicama rođenim devedesetih i 2000-ih godina najčešće su davana imena poput Lucija, Lana, Ana i Petra. Međutim, u tridesetima i četrdesetima godinama, ime Ivan je preplavilo sve županije.

Kratko i zvučno ime za djevojčice godinama je najpopularnije i u Hrvatskoj

Zanimljivo je primijetiti da su starije generacije najčešće ime dobivale prema imenu svojih baka, a često se radi o imenu Marija, koje je bilo popularno u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Što se tiče dječaka, Luka i Ivan vode kao najpopularnija imena za one rođene prije 10 i 20 godina. Dok su muškarci u tridesetima i četrdesetima često nazivani Ivanom, tu i tamo možete naići na Matiju, Marka i Nikolu.

No, kada su se rodili njihovi očevi i djedovi, priča je bila sasvim drugačija. Šezdesetih godina, Igor je bio popularno ime u Istri, Ivica u Primorju i Lici, a u Dalmaciji se dječaci često zvali Ante. Na drugim područjima poput Slavonije, Zagorja i Međimurja, češće su se koristila imena poput Mario, Tomislav, Damir i ponekad Željko.

Ako te zanima više detalja, cijelu kartu možeš pregledati na ovom linku.

slatke muke 5 znakova da si odabrala najbolje ime za svoju bebu

 

Posjeti missMAMA