Svaka deseta mama požali zbog odabira imena za dijete, i to tijekom prve godine

Unsplash+
Znaš sigurno koliko je odabir imena za dijete stresan i napet. Nekad pod tim stresom nije lako odlučiti, pa je lako napraviti nešto što zapravo inače ne bi… I to je češće nego što misliš.
Vidi originalni članak

Kako je uzbudljivo postati roditelj, zar ne? I kako je uzbudljivo sve ono što te čeka kad postaneš roditelj! Na primjer – odabir imena za dijete. Wow, kakav fora i zanimljiv zadatak! Zamisli koliko opcija i koliko raznih imena koje možda nikad nisi vidjela, a sad možeš birati nešto što će tvoje dijete nositi cijelog svog života! Stvarno zabavan zadatak!

Savjetnica za imena djece "Roditelji sve češće biraju imena za djecu tako da zvuče 'cool' na društvenim medijima"

Ili ne? Naravno da ne. Nije samo uzbudljiv, nije samo zabavan, nije samo 'fora'. To je jedan stresan proces, za mnoge roditelje itekako stresan, a neki pod tim stresom ne funkcioniraju baš najbolje. Neki pod tim stresom pokleknu i donesu pogrešnu odluku – i to veći broj roditelja nego što misliš.

Poznato Internet utočište za novopečene roditelje, a i one malo iskusnije također, stranica Baby Center je ranije ovog ljeta napravio anketu među svojim korisnicima, mamama djece do pet godina, a rezultati su ih iznenadili – svaka deseta mama je željela 'vratiti vrijeme' i odabrati neko drugo ime za svoje dijete. Anketa nije bila pretjerano opsežna, ispitano je gotovo 500 majki, ali je rezultat bio iznenađujući.

Prema anketi, veliki broj mama koje požale što su odabrale neko ime razviju te osjećaje negdje unutar prve djetetove godine. Samo oko 6% počelo se predomišljati nakon tog trenutka.

Činjenica je da se gotovo nitko od tih roditelja ne odluči na promjenu imena, ali mnogi pronađu zaobilazno rješenje – njih 20% kaže da više vole nadimak (često, iako ne uvijek, kraću verziju službenog imena). Budući da su na anketu odgovarale uglavnom mame s američkog govornog područja, one su također isticale da u tom slučaju nekad koriste srednje djetetovo ime, pa je njih 15% izjavilo da više voli srednje ime svog djeteta.

Isto toliko ispitanih (15%) priznalo je da je netko otvoreno kritizirao ili čak ismijavao ime njihova djeteta, a 10% kaže da osobnost njihova djeteta jednostavno ne odgovara imenu koje su odabrali. Pa ipak, mnogo manje - samo oko 6% - stvarno se trudi da zakonski promijeni ime svog djeteta.

Dakle, kako uopće izbjeći da se dovedemo do tog na požalimo zbog imena koje smo dali djetetu? Istraživanje Mumsneta iz 2020. anketiralo je više od 1000 roditelja u Ujedinjenom Kraljevstvu o tome zašto žale što su odabrali ime i otkrilo da je razlog broj 1 to što smatraju da je ime prečesto (25%). Ostali (20%) žale što su podlegli pritisku da odaberu određeno ime, a 11% je reklo da žale što su odabrali ime koje je teško izgovoriti ili je potrebna pomoć kod pisanja.

Ako imamo sve to na umu, čini se da je važno provjeriti koliko je često to ime posljednjih godina – ako je tebi i partneru to važno. To možete učiniti i ovdje. Također, nije dobro bježati od teških razgovora s partnerom (ili bilo kim drugim) o tome zašto jednostavno ne želiš prihvatiti ime koje on stvarno želi.

Ali imajte ovo na umu: ukupno 32% roditelja požalilo je iz razloga koje nisu mogli znati prilikom odabira - ili su im se jednostavno činila pogrešnim (21%) ili nisu odgovarala njihovom djetetu (11%).

Ipak, dobra je vijest da velika većina ljudi ne požali što su odabrali ime za bebu! I, na kraju krajeva, mnogi imaju unaprijed određena imena od kojih neće odustati bez obzira na sve. Ma koliko to bilo sve skupa stresno, ipak je na neki način zabavno i uzbudljivo!

NAJPOPULARNIJA IMENA Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj ove godine: Došlo je do nekih promjena

Posjeti missMAMA