3 slasna obroka kojima tvoje dijete neće moći odoljeti

Guliver
Dječja prehrana treba biti uravnotežena, nutritivno bogata i primamljiva – šarenih boja, zanimljivih oblika i raznih struktura. Beba se voli igrati hranom, zbog toga joj osiguraj pravu malu gozbu
Vidi originalni članak

Početak uzimanja druge hrane osim mlijeka velik je događaj i za roditelje i za dojenče, ne samo u prehrambenom smislu. Novi svijet koji se bebi otvara u procesu dohrane bit će joj posebno privlačan. To je ulazak u novi svijet okusa i mirisa, navikavanja na gustoću i tvrdoću hrane, a s vremenom i postupno privikavanje na jelovnik odraslih. Svijest o hranjenju od rođenja predstavlja temelj života, koji se gradi od prvog trenutka kroz odnos majke i djeteta. Svakom djetetu nužno je osigurati unos potrebnih nutrijenata, a kroz pažljivo odabrane namirnice i prateći kalendar prehrane za razvoj i rast, možeš osmisliti jelovnik u kojem ćeš zajednički uživati s bebom. Donosimo ti tri recepta za ručak koji će beba obožavati. Recepti su za bebe od 8. mjeseca starosti.

Kašica od buče, heljde i svježeg sira

Sastojci:

30 g hokaido ili muškatne buče
1 žlica heljde
30 g svježeg sira
3 Bebivita keksa

Način pripreme:

Buču oguliti i narezati na kockice te staviti u hladnu vodu da se kuha. Nakon 8 minuta dodati heljdu te kuhati dok ne bude gotovo. Kad je sve kuhano, ohladiti, dodati svježi sir i kekse te izmiksati.

Varivo od tikvica i brokule s krumpirom i teletinom

Sastojci:

40 g tikvica
30 g brokule
40 g krumpira
1 velika žlica zobenih pahuljica
40 g telećeg mesa
½ žličice maslaca

Način pripreme: 

Teletinu očistiti od kožice i masnoće, izrezati na manje komade i staviti kuhati u 3 dl hladne vode. Mladi krumpir oguliti, narezati na kockice, a od brokule cvjetove razdijeliti na manje komade i staviti kuhati s mesom. Kad je skoro kuhano, dodati tikvice, koje prethodno treba oprati, oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Kuhati bez miješanja dok svi sastojci ne budu mekani. Na kraju dodati zobene pahuljice i maslac. Ako je potrebno, može se doliti vode kako bi varivo bilo jušnije. 

Pileći rižoto s tikvicom i porilukom

Sastojci:

1 pileći filet ili dva otkoštena zabatka
1 manja tikvica
¼ crvenog luka
malo soli, 
1 žlica maslinova ulja
1/3 poriluka (bijeli dio)
1 šalice riže
3 šalice vode 

Način pripreme: 

Piletini odstraniti kožu i kosti, oprati, narezati na sitne kockice i pirjati na laganoj vatri 10 minuta. Izvaditi meso sa strane na tanjur, a u posudu u kojoj se pirjalo meso staviti na tanke kolutove narezan luk i poriluk. Podlijevati vodom dok ne omekša, oko 10 minuta. Dodati rižu i vodu te kuhati dok voda ne ispari. Kad je skoro kuhano, vratiti meso te dodati sitno narezani peršin i malo vode pa nastaviti kuhati uz stalno miješanje dok rižoto ne bude gotov i kremast. U gotovi rižoto možete umiješati žlicu vrhnja
Umjesto riže možete koristiti ječam ili heljdu. Ječam se kuha desetak minuta dulje nego riža, a heljda otprilike pet minuta manje.

Početak uzimanja druge hrane osim mlijeka, velik je događaj i za roditelje i za bebe i ne ide uvijek idealno. Dojenče ulazi u novi svijet okusa i mirisa, navikava se na unos hrane žlicom, gustoću i tvrdoću hrane te postupno privikavanje na jelovnik odraslih. U izazovima koji slijede u procesu dohrane Bebivita ti nudi veliki izbor recepata i ideja za ukusne obroke koje će beba obožavati.

Dobitnice 4. kruga Bebivita nagradnog natječaja su: 

  • Ana Marija Šešlek
  • Valentina Matešković
  • Ivana Lapić

Čestitamo!

Posjeti missMAMA