Top 5 savjeta psihologa za preživljavanje prvog tjedna s novorođenčetom

Freepik
Faza novorođenčeta je teška faza roditeljstva. Kako bi ti prošla što lakše donosimo ti nekoliko savjeta psihologa koji ti mogu pomoći u prvim tjednima s bebom.
Vidi originalni članak

S dolaskom novorođenčeta na svijet, dolaze i velik promjene, posebno za roditelje koji prvi put ulaze u ovu ulogu. Briga o bebi potpuno je nova vještina za većinu roditelja, a taj početni period često može biti izazovan. Ipak, s vremenom sve postaje lakše, a vi ćete uspjeti savladati sve izazove kao i mnogi prije vas.

skromne su Ovih 5 stvari želi svaka nova mama. Ali nikad ih neće tražiti

Donosimo nekoliko savjeta psihologa koji ti mogu pomoći u prvim tjednima s bebom, prenosi Yourtango.

1. Pripremi osnovne stvari unaprijed

Bebe često dolaze na svijet prije očekivanog termina, pa je važno biti spreman. Osnovne stvari koje su ti potrebne su autosjedalica, krevetić ili kolijevka, pelene, odjeću za bebe, deke, vlažne maramice, bočice i formula ako ne planiraš dojiti. Iako će ti s vremenom trebati puno više opreme, ovo je minimum koji će ti omogućiti da preživiš prve dane bez stresa. 

2. Osloni se na partnera i vjeruj mu

Briga o novorođenčetu trebala bi biti timska. Ako tvoj partner može dobiti slobodne dane nakon rođenja, to će ti pomoći da učvrstite odnos i stvorite čvrstu zajednicu. Zajedničko učenje i prolazak kroz početne izazove može stvoriti duboku povezanost. Često se očevi osjećaju isključeno jer su majke bolje informirane o brizi za dijete, ali važno je da se i oni uključe. Nemoj ga kritizirati, već ga podrži kako bi se osjećao korisno i sigurnije u svojoj ulozi.

3. Potraži pomoć kada ti je potrebna

Nema ništa loše u tome da potražiš pomoć kada osjetiš da više ne može sama. Ako ti prijatelji ili obitelj ponude pomoć, prihvati je. Konkretno im reci što ti treba – bilo da se radi o donošenju obroka ili čuvanju bebe kako bi mogla malo odspavati ili se istuširati. Istraživanja pokazuju da je nedostatak sna jedan od najvećih izazova u prvim tjednima roditeljstva, pa svaki trenutak odmora može imati ogroman učinak na tvoje fizičko i emocionalno zdravlje.

Savršeno ima smisla Ovo je jedina poruka koju trebaš poslati prijateljici koja je rodila. Komentari: Da! Ovo ima smisla!

4. Nauči sebi oprostiti svoje (neizbježne) pogreške

Briga o bebi koja komunicira plakanjem može biti frustrirajuća, posebno uz nedostatak sna i fizički oporavak od poroda. Normalno je biti emotivan i razdražljiv. Mnoge žene prolaze kroz postporođajnu tugu koja može uključivati tugu, plačljivost ili nervozu, ali ona obično prolazi nakon desetak dana. Uzmi si vremena za oporavak i ne zaboravi zatražiti podršku od partnera – čak i kratak zagrljaj može smanjiti stres.

5. Zapamti s vremenom će postati lakše

Iako su prvi tjedni obično kaotični, s vremenom će sve postati lakše. Tvoja beba će ući u rutinu spavanja i hranjenja, vi češ postati iskusnija u brizi o njoj, a i tijelo će ti se oporaviti. Najljepši trenutak doživjet ćeš kada te beba prvi put nagradi osmijehom i – to su trenutci zbog kojih se svaki izazov isplati.

S ovim savjetima, prvi tjedni s novorođenčetom mogu biti lakši, a najvažnije je biti strpljiv i dopustiti sebi vrijeme za prilagodbu.

Sretna mama Što svaka mama treba znati nakon što s bebom dođe doma iz rodilišta?

Posjeti missMAMA