Tehnika koju mnogi roditelji koriste za uspavljivanje bebe mogla bi usporiti njihov razvoj, upozoravaju stručnjaci

Freepik
Iako bijela buka može izgledati kao lako rješenje za uspavljivanje, njena dugotrajna upotreba može negativno utjecati na razvoj djeteta. Zbog toga stručnjaci savjetuju korištenje zvukova koji su raznovrsniji kako bi se podržao zdrav razvoj.
Vidi originalni članak

Korištenje bijele buka postala je popularna metoda za uspavljivanje beba roditeljima, ali stručnjaci upozoravaju da može imati negativne posljedice na razvoj djeteta, posebno kada je riječ o razvoju jezika.

Zvuk bijele buke, koji podsjeća na šum televizora ili radio-stanice, danas se često koristi putem uređaja ili aplikacija na telefonima. Procjenjuje se da oko trećina roditelja koristi neku vrstu buke kao pomoć pri uspavljivanju beba. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bijela buka, kao i slični zvukovi poput ružičaste ili smeđe buke, mogu ometati razvoj jezičkih vještina kod djece.

Probaj ih izbjeći Četiri zamke koje odmažu kod uspavljivanja bebe

Dr. April Benasich, stručnjakinja za razvoj mozga sa Sveučilišta Rutgers, navodi da bi ovo moglo postati čak i javnozdravstveni problem. Naime, monotona priroda bijele buke može ometati „akustičko mapiranje” kod beba, proces koji je ključan za razvoj jezika i govora.

Bebe su sposobne vrlo rano prepoznati i razlikovati sitne varijacije zvukova u milisekundama, što im pomaže u formiranju jezika. Njihov mozak je nevjerojatno osjetljiv na zvukove, čak i dok spavaju, jer je u tom periodu mozak najplastičniji, odnosno najprilagodljiviji za razvoj novih neuronskih mreža. Korištenje bijele buke, koja nema varijacije, može poručiti mozgu da ne treba obraćati pažnju na zvuke, što znači da mozak propušta ključne trenutke za razvoj jezičkih vještina.

japanska tehnika Uz ovu metodu beba bi trebala zaspati za 13 minuta

Dr. Benasich ističe da su mnogi roditelji počeli koristiti bijelu buku zbog influncera i  brojnih članaka koji govore o njenim prednostima, ali smatra da istraživanja o toj temi nisu dovoljno pouzdana. Iako neki roditelji kažu da njihova djeca nemaju problema s razvojem jezika nakon korištenja bijele buke, postavlja se pitanje koliko je dječji mozak morao više raditi da nadoknadi štetu od monotonog zvuka.

Zbog toga dr. Benasich preporučuje roditeljima da koriste zvukove s više promjena, poput zvuka valova ili otkucaja srca, jer ti zvukovi pomažu boljem razvoju mozga i jezika kod beba.

Prva godina bebe Bijela i ružičasta buka: Koliko ih je sigurno koristiti kod uspavljivanja?

 

 

Posjeti missMAMA