Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana
Nakon hranjenja majčinim mlijekom ili dojenačkom formulom, djetetu se prva kruta ili kašasta hrana daje u dobi od 4 do 6 mjeseci. Započinjanje s drugom hranom prije nije potrebno, a može izazvati gušenje ili povećati rizik od alergija na hranu. Kao prva hrana preporučuju se žitarice (riža) u kombinaciji s majčinim mlijekom ili formulom. Zatim se započinje s kašicama od voća i povrća. Nakon pojave zubi, može se davati hrana izraženije teksture.
Za dob 6 do 12 mjeseci to su usitnjeno voće, povrće i meso. Nakon navršenog 9. mjeseca moguće je davati žumanjak, a bjelanjak se ne preporučuje za dojenačku dob. Punomasno kravlje mlijeko se uvodi nakon 1. godine. Sol i šećer nije potrebno dodavati kako bi se hrana učinila ukusnijom jer djeca imaju puno jači osjet okusa nego odrasli.
Program zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima donosi tablicu u kojoj su navedene preporučene namirnice za jasličku prehranu dojenčadi u dobi od 6 do 12 mjeseci.
SKUPINE HRANE | PREPORUKA |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
Preporučuje se tvornički adaptirano mlijeko za dojenčad (prijelazna hrana); najbolje ono koje dijete i inače uzima. Priprema mliječnih obroka također se preporučuje s adaptiranim mlijekom za dojenčad. Od navršenog 10. mjeseca života u jelovniku se mogu uvrstiti proizvodi poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranih mliječnih napitaka s ≥ 3,5% m.m. Preporučuju se 2 do 3 mliječna obroka. |
Meso |
Preporučuje se prvenstveno bijelo meso peradi (piletina i puretina), a od navršenog 8. mjeseca života može se koristiti meso kunića, teletina i janjetina. Govedina i svinjetina ne preporučuju se prije navršene godine dana života dojenčeta, dok se povremeno iza 10. mjeseca života može u jelovnik uvrstiti junetina. Ne preporučuju se suhomesnati proizvodi, naresci, paštete i hrenovke. |
Riba |
Od navršenog 8. mjeseca života bijela riba bez kosti. |
Jaja |
Nakon navršenog 9. mjeseca života dojenčeta moguća upotreba žumanjka jaja kokoši, ali isključivo tvrdo kuhanog. Bjelanjak jajeta, kao ni cijelo jaje ne preporučuju se u dojenačkoj dobi. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
Kruh i drugi proizvodi od žitarica u različitim oblicima (brašno, krupica, žitne pahuljice, dojenački müesli i sl.) mogu se koristiti za pripremu mliječno-žitnih, voćno-žitnih kašica ili priloga. |
Krumpir |
Krumpir kao prilog ili sastavni dio variva, kuhan, a ne pržen. |
Voće |
Preporučuje se svježe/sezonsko voće, prirodni sokovi od voća (ne preporučuje se dodavati šećer), gotove industrijski pripremljene voćne kašice i voćni sokovi za dojenčad. Orašasto voće (orasi, lješnjaci i bademi), može se u mljevenom obliku dodati u hranu poput voćnih kašica, tek od navršenog 10. mjeseca života. |
Povrće |
Preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće. U slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće. Kupus, kelj i grašak mogu se koristiti nakon navršenog 10. mjeseca života. Mahune, leća i grah ne preporučuju se u dojenačkoj dobi. |
Ulja i hrana s većim sadržajem masti |
Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica), a može se koristiti i maslac.
|
Voda |
Po želji |
Čaj |
Povremeno kao napitak s manjim udjelom šećera. Preporučuje se svježe kuhani čaj od šipka topli ili hladni napitak. |
Napomene:
Ne preporučuje se upotreba meda.
Ne preporučuje se dodavanje začina, niti dosoljavanje hrane.
Ne preporučuje se primjena vitaminskih napitaka u prahu.
Izvori:
- Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi: "Izmjene i dopune programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima", NN 121/2007
- Vučemilović Lj., Vujić-Šisler Lj. Podružnica medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba: "Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", Zagreb, 2007.
Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!