Nove smjernice za dojenje Američke pedijatrijske akademije izazvale su burne reakcije javnosti

Shutterstock
Američka akademija za pedijatriju (AAP) je preporučila zdravstvenim djelatnicima da podrže i potaknu majke na dojenje do druge godine (ili više) djetetova života, a nove preporuke izazvale su burnu raspravu u javnosti
Vidi originalni članak

Po prvi put u desetljeću, Američka pedijatrijska akademija (AAP) ažurirala je svoje smjernice o dojenju. Organizacija nastavlja preporučivati isključivo dojenje do šest mjeseci starosti (nepromijenjeno u odnosu na njihove smjernice iz 2012.), dok bi se dojenje trebalo nastaviti u kombinaciji s nutritivno bogatom dohranom i nakon šest mjeseci.

APP podržava i preporučuje nastavak dojenja do druge godine ili više, “po obostranoj želji majke i djeteta”. AAP također prepoznaje da je potrebna veća društvena podrška i potpora majkama na radnom mjestu kako bi se to dogodilo—i da pedijatri mogu igrati ključnu ulogu u zagovaranju boljih politika za roditelje koji doje, prenosi Mother.ly.

“Potrebne su nam društvene promjene koje će pomoći u tome, kao što su plaćeni dopust, veća podrška za dojenje u javnim ustanovama i ustanovama za brigu o djeci i podrška na radnom mjestu”, kaže Joan Younger Meek, glavni autor novih smjernica, za The New York Times.
 
Prethodne smjernice sugerirale su da se dojenje treba nastaviti godinu dana ili dulje. Nove preporuke za dulje dojenje u skladu su s preporukama Američke akademije obiteljskih liječnika i Kanadskog pedijatrijskog društva, a pomak dolazi kao rezultat nedavnih dokaza koji pokazuju više koristi od dužeg dojenja ne samo za bebu – već i za majku. 

Prednosti dojenja duljeg od dvije godine

"Majčino mlijeko jedinstveno je po svojim hranjivim tvarima i zaštitnim učincima i stvarno je nevjerojatno kada shvatite što čini za imunološki sustav djeteta u razvoju", rekla je stručnjakinja Joan Younger Meek, koja je i glavna autorica izvješća.  No, podaci pokazuju da i u drugoj godini djetetova života majčino mlijeko i dalje ostaje glavni izvor makronutrijenata, pomažući imunološkom razvoju male djece.

Djeca koja su dojena obično imaju manje bolesti općenito, uključujući nižu stopu infekcija uha, teških proljeva, bolesti donjih dišnih puteva, sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), upalnu bolest crijeva (IBD), dječju leukemiju, dijabetes, pretilost, astmu i atopijski dermatitis. Studije također otkrivaju da dojenje duže od jedne godine ima velike prednosti i za majke, u smislu smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, raka dojke i raka jajnika. U medicinskoj zajednici često postoji tendencija da se podržava dojenje do prvog rođendana djeteta", rekla je dr. Meek za The Times. “Nakon toga, to je kao: ‘Pa, nema razloga za nastavak dojenja.’” Novo istraživanje dokazuje suprotno.

majčino mlijeko Kako na prirodan način povećati proizvodnju mlijeka?

Majke koje doje trebaju više podrške

Prema AAP-u, više od 80% majki u SAD-u započinje dojenje, ali do šestog mjeseca samo 58% majki i dalje doji u kombinaciji s hranjenjem adaptiranim mlijekom, a samo 25,8% još uvijek isključivo doji. Samo 35% beba još uvijek se doji u dobi od jedne godine.

Jasno je da je očajnički potrebna veća podrška kako bi se potaknula stopa dojenja do granice od 6 mjeseci—i znatno dalje. To počinje s pedijatrima, za koje AAP sugerira da bi trebali voditi “neosuđujuće razgovore” s roditeljima o prednostima dojenja, no također priznaju da isključivo dojenje nije uvijek moguće za svaku majku. 

 "Ne može svaka žena dojiti ili nastaviti dojiti koliko god želi iz raznih razloga, uključujući ograničenja koja im nameću obveze na poslu. Obitelji zaslužuju podršku bez osude, informacije i pomoć koji će ih usmjeriti", rekla je autorica studije. "Dojenje može biti izazov za nove roditelje, a podrška njihovih obitelji, liječnika i kolega je neophodna", kaže dr. Meek. „Pogodnosti za zdravlje su ogromne i mogu se promatrati kao dugoročno ulaganje ne samo u razvoj djeteta, već i u javno zdravstvo u cjelini.

Roditelji na društvenim mrežama kritiziraju nove smjernice

Iako je AAP naglasio da majkama koje doje treba podrška kako bi nastavile s dojenjem do djetetovog drugog rođendana, uključujući pogodnosti kao što su univerzalni plaćeni porodiljni dopust, skrb za djecu na radnom mjestu i sobe za dojenje i izdajanje u uredima, mnogi roditelji na društvenim mrežama vjeruju da se radi o lošem tajmingu objave smjernica.

Naime, roditelji u Americi se konstantno bore s nedostatkom adaptiranog mlijeka za dojenčad i odlukom Vrhovnog suda o poništavanju presude Roe protiv Wadea, kojom je dotad bilo zajamčeno pravo na pobačaj u Americi.

"Jesam li dojila svoju bebu do 2. godine ili dulje? Ne. Bih li bila spremna dojiti svoju bebu do druge godine ili dulje? Također ne. Ali mislim li da bi brižne majke trebale dojiti 2 godine ili dulje jer je to najbolje za bebu? Također ne, nikako. Ovaj savjet od AAP-a nema smisla", napisala je jedna majka na Twitteru o novoj preporuci.

Još jedan korisnik Twittera prozvao je preporuku ironičnom s obzirom na nedostatak plaćenog roditeljskog dopusta u SAD-u. "Savezni zakon daje samo 12 tjedana plaćenog porodiljnog dopusta. Američka pedijatrijska akademija preporučuje najmanje 6 mjeseci dojenja. Većina radnih mjesta nije pogodna za dojenje. Imamo nestašicu dječje formule u cijeloj zemlji. Kako ćemo prehraniti ovu djecu", piše u objavi.

Istraživanje Jesu li majke koje doje povezanije s djetetom od majki koje hrane dijete na bočicu?

Posjeti missMAMA