Mama četvero djece o tabu temi nakon poroda

Instagram/becjudd
Nije neka novost da brojne žene nakon trudnoće pate od inkontinencije. Ne mogu posve kontrolirati mokrenje pa im ''pobjegne'' dok se smiju, trče, kišu ili kašlju. Riječ je o posve prirodnoj činjenici, ali brojne žene se o tom problemu srame govoriti. Ali ne i ova mama
Vidi originalni članak

Iako se o tome ne govori mnogo, postporođajna urinarna inkontinencija pogađa brojne mame. Nije riječ o ničemu neobičnom. Naime, tijelo u trudnoći doživljava brojne prilagobe. Nekontrolirano otjecanje mokraće česta je i neugodna posljedica poroda, a varira od povremenog otjecanja do potpune nemogućnosti kontrole mokrenja. Problemi mogu biti različite naravi, ali nijednog se ne treba sramiti. Studije su pokazale kako brojne mlade mame izbjegavaju društvene kontakte i zatvaraju se u kuću kako ne bi doživjele neugodne trenutke i osjećale se posramljeno. Dakako, počinju propitivati i ''normalnost'' svojeg stanja te se često pitaju hoće li ikada više biti kao prije. 

inkontinencija Tabu tema nakon poroda o kojoj je ženama neugodno pričati

Iz tog razloga posebno je vrijedan potez Rebecce Judd,  televizijske voditeljice i modela, ali i mame četvero djece. Zgode i nezgode ove mlade mame iz Australije na Instagramu prati čak 628 tisuća ljudi, a ona koristi priliku da povremeno progovori o tegobama koje pogađaju žene koje balansiraju između obitelji i karijere. Prije nešto manje od dvije godine, 34-godišnja Rebecca na svijet je donijela blizance Toma i Darcya, a sa svijetom je odlučila podijeliti što joj se sve izdogađalo otkad se njena obitelj proširila za dva člana te u kakvom je stanju njeno tijelo nakon trudnoće. I, ne, nije nimalo glamurozno!

Kako se vagina mijenja nakon poroda?

Morala sam smisliti brzo rješenje - dječja pelena!

Dok je vodila intervju u svojoj televizijskoj emisiji, s gledateljima je podijelila smiješnu, ali posve realnu priču o tome kako je nakon trudnoće završila u, ni manje ni više, nego u dječjim pelenama. Voditeljica se, naime, nalazila daleko od doma ili javnog WC-a. Nije bilo čak ni šume u koju bi se mogla skriti od znatiželjnika, a jedonstavno nije mogla više kontrolirati naglu potrebu za mokrenjem. Morala je brzo smisliti rješenje. 

isprobajte recept Nakon poroda: Mamin trik s ulošcima za ublažavanje bolova

''Evo, priznajem, otišla sam na parking, stavila bebe u sjedalice, sjela na vozačko mjesto i pomislila: ''O, Bože, stvarno ne mogu zadržati ovo. Srećom, imala sam viška pelenu u sandučiću, odlučila sam je staviti i nastavila vožnju. Nije bilo tekućine okolo, nema curenja, nema briga", našalila se. Suvoditeljica ju je gledala u čudu pa je Rebecca dodatno pojasnila: ''Imala sam trudničke traperice na sebi, malo sam ih povukla dolje i stavila pelenu. Naravno, malo sam se sakrila u autu da me ne vide na parkingu. Izgledalo je kao da stavljam veliki uložak. Kad sam došla kući, skinula sam je i bacila u smeće.'' 

12 neugodnosti nakon poroda na koje vas nitko nije upozorio

Inkontinencija češća nakon vaginalnih poroda

Kad je riječ o inkontinenciji, finska studija pokazala je kako žene koje su rodile vaginalno češće imaju probleme ove vrste. Žene koje su rodile carskim rezom u ovim se situacijama ipak nalaze nešto rjeđe. Radi se o tome da glavica djeteta pri porodu može predugo stajati na izlazu zdjelice. Tkivo je tada maksimalno rastegnuto, a kasnije je njegov oporavak nešto sporiji. Nadalje, tijekom poroda se može vršiti pritisak rukom na fundus (dno) maternice, a to dodatno pritišće dno zdjelice. Mogućnost inkontinencije dodatno raste u višerotkinja jer se cijeli proces, naravno, ponavlja više puta. Rizici su veći ako žena ima problema s tjelesnom težinom ili je teško fizički radila. 

babinje Kako sam preživjela prvu stolicu nakon poroda

Dakako, postporođajna urinarna inkontinencija realna je činjenica s kojom se suoče mnogi, ali, naravno, potrebno je o njoj obavjestiti ginekologa i vidjeti je li problem u granicama normale. Oblici liječenja su brojni, a ginekolog će vjerojatno biti sposoban iznaći onaj optimalan za mamu. 

U svijetu u kojem se često plasiraju nerealne slike trudnoće, poroda i majčinstva satkanog od šljokica i jednoroga, lijepo je imati mame koje nas podsjete da je to sretno doba koje nipošto nije glamurozno. I ne treba biti!

Babinje Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!'

 

 

Posjeti missMAMA