Intima nakon poroda: Seks ne mora doći odmah, a (novi) odnos se gradi korak po korak

Unsplash+
Kada se beba rodi, rađaju se i roditelji. Važno zadržati misao „Meni je ovo sve novo“, te dati sebi i partneru vremena, strpljenja i podršku u novoj ulozi. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.
Vidi originalni članak

Kad na svijet i u svoju novu obitelj dođe beba, sve se mijenja. Nije to klišej, nego stvarna činjenica. Na neke stvari smo spremni, a na neke se ne možemo pripremiti. Jedna od stvari koje se mijenjaju je sasvim novi pogled na intimu nove majke i oca. 

možeš puno Ako znaš da nećeš imati dovoljno podrške kad rodiš, ove stvari moraš imati na umu

Sve što je prije bilo, sada više ne postoji. Niti ista žena – jer ona je sada majka, niti isti muškarac – jer on je sada otac, niti ista dinamika odnosa između njih. Razdoblje postpartuma jest razdoblje tuge nad osobom koja više nismo, ali i uzbuđenje zbog upoznavanja nove osobe kakvom upravo postajemo. To je proces kojemu treba vremena. Razdoblje u kojemu svatko mora pronaći svoje novo mjesto u novoj dinamici obitelji.

Teško je pronaći trenutke za intimu kada uvijek ima nekog posla. Istovremeno se borimo s nedostatkom sna – koji utječe na funkcioniranje cijeloga tijela, neprestanom brigom za bebom, kućanskim poslovima, upoznavanjem nove verzije sebe i partnera, pitanjem kakav roditelj želim biti... Pa tko će još i misliti na seks?! No, ne treba krenuti od njega.

Izgradnja novog odnosa

Odnos između nove majke i oca treba iznova izgraditi, malim koracima.

1. Izmjenjujte nježnosti, uputite jedno drugom lijepu riječ.

2. Pomoć i zahvalnost

Tate, pomognite partnerici. Ono što možete napraviti je obavljanje nekog posla umjesto nje. Koliko god taj posao bio mali, dat će partnerici do znanja da vam je stalo – može to biti pražnjenje perilice posuđa, pranje rublja, usisavanje... I to neka bude samoinicijativno.

S druge strane, mame - pokažite zahvalnost.

3. Razgovarajte!

Ovo je vrlo važno. Razgovarajte! O svemu – small talk, odnosno čavrljanje, šalite se, pričajte o svojim osjećajima i potrebama, ali i teškim temama. Nemojte čekati pravi trenutak, jer on nikada neće doći. Ako vam dijete prekine razgovor, a hoće, prvom prilikom ga nastavite. Nemojte ga ostaviti nedovršenog.

4. Imenujte konkretno što vam treba

Nemojte čekati da vam partner/ica pročita misli, jer neće. Budite iskreni jedni prema drugima, puni strpljenja i podrške. Želja za seksom doći će sama od sebe kada osnovni uvjeti budu zadovoljeni.

Važno je biti pripremljen na jednu stvar: sam seks se može razlikovati od onoga na što ste naviknuli – jer vi više niste isti. Istražujte. Predajte se osjećajima. Neka vas vode. Ali bol nikada nemojte trpjeti. To nikada nije 'normalno' – stoga pri boli potražite pomoć. Pronađite uzrok boli i riješite ga (fizička bol -> ginekolog, stručnjak za zdjelično dno, suhoća/lutanje misli -> razgovor). Također postoji opcija da pozovete postpartum doulu u pomoć.

I - samo polako. Svaki (novi) početak nosi svoje izazove!

Partnerstvo Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja

Posjeti missMAMA