Četiri mjeseca: Konačno si čula 'ma-ma'!

Shutterstock
Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA
Vidi originalni članak

Dočekala si i taj trenutak – iz ustiju tvoje bebice čulo se ma-ma ili da-da! No, da se ne bi prerano poveselila – tvoje dojenče samo je reproduciralo ono što si mu mjesecima ponavljala. Naime, dojenčad između četvrtog i šestog mjeseca starosti može razumjeti osnovne zvukove, ali to ne znači da riječ ma-ma povezuje s tobom osobno. Razgovaraj sa svojim djetetom, ponavljaj slogove koje izgovara i tako ga učiš važnosti komuniciranja i govora. S bebom možeš igrati igru skrivača, odnosno ku-ku i izazvat ćeš kod nje oduševljeni smijeh.

Prvi okret na trbuh

Dojenče staro četiri mjeseca više nema problema s držanjem glavice i više mu nije potrebna tvoja potpora glavice. Ležeći na trbuhu, podiže trup podupirući se rukama. Bebe se u ovoj dobi najčešće počinju prevrtati na jednu stranu, a većina dojenčadi prvo se okreće s leđa na trbuh. Slobodnom rukom može hvatati predmete koje odmah stavlja u usta, a može i posegnuti za nekim predmetom. Tvoja beba u ovoj bi dobi trebala početi brujati usnama, odnosno stvarati zvuk popraćen pljuckanjem.

Još jedno cijepljenje

S četiri mjeseca bebe primaju drugu dozu cjepiva po izlasku iz rodilišta. Radi se o kombiniranom cjepivu protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano).

Što se tiče težine, u ovoj dobi dojenče dobiva na težini otprilike 140 grama tjedno, a u dužinu raste oko dva centimetra.

Dnevno treba između šest i osam obroka, a većina beba se i dalje budi jednom do dvaput po noći za hranjenje. Dnevni odmor je otprilike svaki dan u isto vrijeme, a treba još otprilike tri puta po dva sata spavanja tijekom dana.

Neki pedijatri savjetuju da se već u ovoj dobi počne s uvođenjem krute hrane. No, službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije jest da se s dohranom ipak treba pričekati do šestog mjeseca starosti.  

Posjeti missMAMA