Kada bebi ponuditi kikiriki? Nove preporuke za uvođenje alergena

Shutterstock
Djeca koja imaju veći rizik za razvoj alergije na kikiriki trebala bi što ranije probati ovu namirnicu, već između četvrtog i šestog mjeseca života
Vidi originalni članak

Još prije nekoliko godina Američko udruženje pedijatara uzburkalo je javnost objavom da davanje proizvoda koji sadrže kikirikibebama mlađima od godine dana, može spriječiti razvijanje alergije u kasnijoj dobi. Kao razlog naveli su istraživanje koje je pokazalo kako potpuno izbjegavanje kikirikija prije pojave alergije može pogoršati problem.

Sada je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti objavio nove smjernice koje potvrđuju ovaj savjet. Roditeljima se savjetuje da bebama već u dobi od 4 do 6 mjeseci ponude hranu koja sadrži kikiriki, posebno ako dijete ima veći rizik za nastanak ove alergije.

Ovaj savjet temelji se na istraživanju koje pokazuje da djeca koja rano i često počinju jesti kikiriki imaju manju šansu razviti alergiju kasnije u životu nego djeca koja potpuno izbjegavaju ove mahunarke (jer kikiriki nije orašasti plod nego mahuna!).

Roditelji ponekad nisu ni svjesni koja sve hrana sadrži kikiriki, a alergija na ovu namirnicu postaje sve veći globalni zdravstveni problem koji utječe na između 1 i 3 posto djece u mnogim zapadnim zemljama. 

Nove smjernice podijelile su djecu u tri kategorije prema riziku za nastanak alergije. Prije nego bebi ponudite hranu koja sadrži kikiriki, najprije mu dajte ostale namirnice i djetetu nikad nemojte davati cijele kikirikije jer se može ugušiti.

  • Visoki rizik: Ako vaša beba ima ekcem, alergiju na jaje ili oboje. Ponudite joj kikiriki već na početku dohrane, od 4. do 6. mjeseca, ali prije obavezno se savjetujte s liječnikom. Vaša beba možda će trebati test na alergije, a u nekim slučajevima, možda će morati potpuno izbjegavati kikiriki.
  • Srednji rizik: Ako vaša beba ima slabiji ili srednji ekcem možete joj dati hranu koja sadrži kikiriki oko šestog mjeseca. Posavjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni spada li vaše dijete u ovu kategoriju.
  • Niži rizik: Bebe bez ekcema i one koje nemaju alergiju na hranu mogu početi jesti hranu koja sadrži kikiriki bilo kad.

Osam najčešćih alergija na hranu

Ranije uvođenje alergena nije povezano s pojavom alergija

I nutricionistica Tena Niseteo potvrdila je ove zaključke: "LEAP studija je potvrda još tri velike studije koje su proučavale uvođenje alergena (mlijeko, jaja, soja, orašidi, kikiriki, gluten, riba i morski plodovi) u prehranu djece i povezanost s nastajanjem alergija." 

Mnogi će pomisliti da je tako rano uvođenje alergena opasno, a nutricionistica Tena Niseteo objasnila je zašto: "Najvažnija studija u ovom području je tzv. GINI study kojom je  pokazano da ranije uvođenje alergena (od 4 do 6 mjeseca života) nije povezano s pojavom alergija na hranu. Dapače, pojavnost alergije se može smanjiti budući da je u dojene djece u ovoj dobi intenzitet dojenja još uvijek visok, čime se i sprečava mogućnost pojave alergije."

Bebe koje su pokazale alergiju na jaje ili imale ozbiljne ekceme na koži u većoj su opasnosti od razvijanja alergije na kikiriki. Glavni čimbenici rizika za pojavu alergije na jaja su pozitivna obiteljska anamneza te postojanje drugih alergija i atopijskog dermatitisa.

Alergija na jaja izaziva crvenilo i ljuštenje kože

Posjeti missMAMA