Dojenački botulizam: Opasna bolest koju može uzrokovati med

Guliver
Pedijatrica dr. Giovana Armano objašnjava sve o dojenačkom botulizmu - rijetkoj i opasnoj akutnoj bolesti koja se obično javlja kod beba između trećeg tjedna i šestog mjeseca starosti ako konzumiraju kontaminiranu hranu
Vidi originalni članak

Botulizam je akutna bolest izazvana egzotoksinima bakterije Clostridium botulinum. Može biti vrlo opasna budući da izaziva slabost u mišićima i probleme s disanjem. Ipak, bolest se rijetko dobiva, a i većina beba koje obole se brzo i u potpunosti oporave. Botulizam kod beba se može liječiti, ali zbog ozbiljnosti bolesti vrlo je važno da roditelji na vrijeme primijete simptome

facebook live Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna?

Spore bakterije Clostridium botulinum se mogu naći u onečišćenom okolišu, nekoj zagađenoj hrani (konzervama) i u medu. Upravo zbog toga se preporučuje da se med ne daje djeci do 2. godine života.

Bolest se obično javlja kod beba između trećeg tjedna i šestog mjeseca starosti ako konzumiraju kontaminiranu hranu, što je vrlo rijetko s obzirom da se preporučuje isključivo dojenje do 6. mjeseca života ili adaptirana mlijeka ako majka ne doji. Adaptirana mlijeka (formule) se kupuju u najčešće u ljekarnama ili trgovačkim lancima gdje bi se ti proizvodi trebali posebno kontrolirati (rok upotrebe, oštećenja na kutijama i slično).

Ako spore bakterije Clostridium botulinum, budu unesene u organizam dojenčeta bakterije će se umnožavati i proizvoditi toksin. Taj toksin ometa normalnu interakciju između mišića i živaca i na taj način može ometati sposobnost djeteta da se pomiče, jede i diše. 
Odrasli i djeca starija od godinu dana nisu u riziku jer je njihov probavni trakt razvijen, te može izbaciti spore kroz tijelo prije nego što one uzrokuju bilo kakvu štetu.

Zašto bebama ne smijete davati med?

Konstipacija ili zatvor prvi je znak bolesti

Simptomi botulizma počinju da javljati između trećeg i tridesetog dana nakon što beba u svoj organizam unese kontaminiranu hranu. Konstipacija je obično prvi znak bolesti, ali se ona javlja i zbog mnogih drugih razloga, bezizražajno lice, lice bez mimike, problemi s gutanjem i disanjem, slabost mišića, smanjena pokretljivost, slab apetit i beba manje plače

To je vrlo teška i opasna bolest te se roditelji odmah moraju javiti, najbolje u najbližu bolničku hitnu službu jer se beba mora liječiti u jedinici intenzivne njege što prije.

zabranjene namirnice Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

Prevencija

Kao i mnoge druge bakterije, i Clostridium botulinum spore se nalaze posvuda u našem okruženju. Ima ih u prljavštini i prašini, pa čak i u zraku, u zagađenom medu ili mednim prerađevinama i kukuruznim sirupima koji služe kao prirodni zaslađivači. Naravno treba paziti i na higijenu općenito (pranje ruku prije jela) i higijenu namjernica koje dajete djetetu (držite kvarljive namirnice u hladnjaku, a nakon isteka roka trajanja ih bacite, dobro meso i mesne prerađevine, bacite napuhnute konzerve, povrće uvijek operite pod vodom, očistite ostatke zemlje, ne jedite hranu sumnjivog mirisa, čak ako je kupljena svježa).

Posjeti missMAMA