Čini ti se da ćeš poludjeti zbog bebinog vrištanja? Znanstvenici kažu da si normalna

Thinkstock
Prema posljednjim istraživanjima bebe mogu raditi buku kao i mlažnjaci - dakle proizvesti i do 120 decibela, a vjerovali ili ne, ima beba koje su u stanju vrištati osam sati - bez prestanka
Vidi originalni članak

Tko hoće da ga čuju, mora biti glasan! Kada recimo bebe plaču, onda to može ne samo uništiti živce roditeljima, nego i njihov sluh. Prema najnovijim istraživanjima bebe i djeca mogu raditi buku kao i mlazni avioni.

Prema posljednjim istraživanjima bebe mogu raditi buku kao i mlažnjaci - dakle proizvesti i do 120 decibela. Radi usporedbe - ako su radnici na poslu izloženi buci jačoj od 85 decibela, obavezno je nošenje specijalnih zaštitnih slušalica. To je granica, poslije koje je ugroženo zdravlje i to znači da bi roditelji trebali nositi takvu zaštitu.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Ima i beba koje rade osmosatnu "buku"

Naročito su pogođeni roditelji beba koje često i dugo vrište. Skoro svaka peta beba spada u tu kategoriju. Po definiciji Mathilde Papoussek, znanstvenice koja se specijalizirala za istraživanje beba - to su bebe koje tijekom razdoblja od tri tjedna najmanje tri dana tjedno vrište po tri sata. Vjerovali ili ne, ali ima beba koje su u stanju vrištati osam sati - bez prestanka.

Iznenađenje Je li ova čestitka najzločestiji dar za buduće roditelje?

Na kojem jeziku bebe vrište?

Vrištanje nije samo vrištanje. Tako primjerice njemačke bebe vrište drugačije od francuskih - glasi rezultat studije znanstvenika sa sveučilišne klinike u Würzburgu. Tipično vrištanje francuske bebe ima uzlaznu melodiju, dok njemačke bebe vrište silaznom melodijom. Sličnost s jezikom odraslih Nijemaca i Francuza postoji.

Razlog za to je u činjenici da bebe još u majčinoj utrobi registriraju melodiju govora, koju kasnije imitiraju vrištanjem. Moglo bi se dakle reći da je vrištanje glasni rani stadij govora.

Beba puno plače i stalno traži dojku? To su znakovi skoka u razvoju

Visina zvuka Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim?

Posjeti missMAMA