Babyhandling - vještina za samopouzdan početak roditeljstva

promo
Sigurno si čula za babyhandling - pravilno postupanje s bebom. Radi se o uvježbavanju pravilnog podizanja, spuštanja, prematanja, oblačenja, skidanja, hranjenja, nošenja, spavanja i postavljanja u auto sjedalice i kolica
Vidi originalni članak

"Izgleda tako maleno i krhko, bojim se da ću je ozlijediti". Gotovo da nema mame koja to nije pomislila ili izrekla

Za nove roditelje ponekad je zbunjujuće što i kako činiti s bebom i često se javlja određeni strah da ne naštetimo svojoj bebi.
Naše roditeljsko samopouzdanje raste skupa s našom bebom, ali ono što buduće mame umiruje je znati kako postupati s novorođenčetom.

nekad je drama Ovo je 10 zastrašujućih 'prvih' trenutaka s novorođenčetom

Što je zapravo babyhandling?

Sigurno si čula za babyhandling - pravilno postupanje s bebom. Radi se o uvježbavanju pravilnog podizanja, spuštanja, prematanja, oblačenja, skidanja, hranjenja, nošenja, spavanja i postavljanja u auto sjedalice i kolica. 

To su zapravo svakodnevne radnje s djetetom koje izvodimo rutinski bez puno razmišljanja. Kao takve su najvažnije jer se ponavljaju desetke puta u danu i zato imaju najviše utjecaja na razvoj djeteta.

Nemoj o tome razmišljati kao o setu mehaničkih radnji koje samo treba 'odraditi'. Uz malo posvećenosti, bilo koji trenutak s tvojim djetetom, primjerice presvlačenje, može postati prilika za povezivanje i učenje.

Nakon uzbudljivog rasta i razvoja u sigurnoj zoni majčine utrobe, beba nakon poroda traži istu sigurnost u majčinom zagrljaju. Puno roditelja bira opciju konstantnog polijeganja djeteta u kolijevku ili stavljanja djeteta u različite ljuljačke, ali to nije najbolje za razvoj novorođenčeta. Bebi treba senzorna stimulacija kroz kretanje i stalno okretanje.

Ljubav prema djetetu Što je sve bitno za povezivanje roditelja s bebom?

Nećeš razmaziti bebu ako je nosiš

Bebe se najbolje osjećaju u (majčinim) rukama, a pravilno nošenje daje im sigurnost i pomaže stimulirati njihov razvoj. Pravilnim rukovanjem izbjeći će se nefunkcionalni pokreti i deformacije kralježnice. Babyhandling će doprinijeti razvoju zdravog djeteta, a od presudne je važnosti za novorođenčad koja ima oštećenja u središnjem živčanom sustavu.



"Primijetila sam da je moja beba preskočila fazu puzanja. Tada u mojoj okolini nije bilo nikog tko bi me mogao uputiti na zdrav motorički razvoj djeteta, nisam primijetila da bi se tome pridodavala posebna pažnja. Zabrinula sam se za svoje dijete tijekom prohodavanja od 15 mjeseci starosti do druge godine. Dijete je prilikom hodanja ako je zapela za nešto padala ravno kao daska, nije koristila ruke kako bi obranila glavu od udarca. Tada mi je postalo jasno da nešto nije u redu." - mama Kristina

Video Je li moguće razmaziti novorođenče?

Beba na svijet dolazi s određenim refleksima koji su se razvili još u maternici, a oni su zaduženi za djetetovo preživljavanje i prilagodbu na život van maternice. Pravilnim rukovanjem pomažemo bebi da polako napusti te primitivne reflekse i dozvoljavamo joj da izvodi svrsishodni pokret.

Dobro rukovana beba će samoinicijativno zamahivati ručicama i nožicama pritom željeći dotaknuti predmet, na ravnoj podlozi će se upustiti u rotacije preko središnje linije i usvojiti samostalno kretanje.

Svaki pravilan pokret ide kroz rotaciju prelazeći središnju liniju tijela. Svaki takav pokret koji se često ponavlja pohranjuje se kao pravilan obrazac kretnje u moždanoj kori. Drugim riječima, tvojoj će bebi pravilne kretnje postati uobičajene. Pokazalo se da dobro rukovana djeca nemaju senzorno motoričkih smetnji, spretnija su, manje se ozljeđuju, izostaju lomovi i pospješuje se kognitivni razvoj.

Radionica 'Beba je tu, a što sad?'

Iako danas ima puno portala koji pišu o zdravom razvoju dojenčadi te pokazuju kako bi trebalo postupati, roditelji ipak najčešće steknu samopouzdanje i vještine rukovanja kroz kvalitetnu edukaciju s fizioterapeutom.

Babyhanding možeš naučiti u sklopu radionice 'Beba je tu, a što sad?' 22. studenoga u organizaciji Lele Doula.

Fizioterapeutkinja i doula Maja Sabolić naučit će te što je zdravi motorni razvoj, pokazati kako pravilno nositi svoju bebu, koje položaje izbjegavati te zašto beba mora provoditi vrijeme na podu i na trbuhu. Doule Jasmina Brković i Jela Ravnjak pomoći će ti da se pripremiš za sve što te u babinju očekuje.

Posjeti missMAMA