10 zlatnih pravila za sigurnost kod pripreme hrane za bebe
-
Uvijek perite ruke neposredno prije pripreme hrane za dojenčad. Imajte na umu da se bakterije lako prenose!
-
Držite vaše kuhinjske potrepštine čistima. Prilikom pripreme mesa koristite dvije kuhinjske daske – jednu za sirovo meso i drugu za ostale namirnice. Kada čistite daske perite ih pod vrućom tekućom vodom i osušite na zraku.
-
Toplu hranu koju namjeravate spremiti u hladnjak ne držite dugo na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmah je spremiti u posudu prikladnu za hladnjak ili zamrzivač i ohladiti na željenu temperaturu.
-
Stražnji dio hladnjaka je najhladnije mjesto u hladnjaku te je uputno hranu za dojenčad spremati na to mjesto. Bočice u kojima pohranjujete izdojeno mlijeko nemojte držati u vratima hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku.
-
Kada podgrijavate hranu, pripazite da postignete vrenje i potom pustite da se ohladi na temperaturu pogodnu za hranjenje. Sve vrste namirnica sadrže izvjesnu količinu bakterija, a najveći dio bakterija može se ubiti postizanjem točke vrelišta.
-
Nikada nemojte dva puta podgrijavati isto jelo.
-
Kada odmrzavate hranu, nemojte je ostavljati na sobnoj temperaturi. Bakterije „vole“ sobnu temperaturu! Dva su sigurna načina za odmrzavanje: ili u hladnjaku ili u mikrovalnoj pećnici.
-
Pripremljeno dojenačko mlijeko nemojte čuvati više od 24 sata. Ako ste bočicu koristili za hranjenje, nakon sat vremena bacite ostatak dojenačkog mlijeka.
-
Kada izlazite, nosite vodu i dojenačko mlijeko u prahu zasebno.
-
Kada pripremate meso ili ribu, pazite da ih dovoljno dugo kuhate.