10 stvari zbog kojih roditelji žale što su potrošili novac na njih

Freepik
Svi imaju, pa moramo i mi. Poznato, zar ne? Nekad uopće ne razmišljamo treba li nam nešto, jer ako svi to imaju, mora da je to uistinu potrebno i bolje da to kupiš čim prije. A ako ne bude trebalo… Ma trebat će, kako ne.
Vidi originalni članak

Nekad se radi o „natjecanju“ s drugim, nekad se radi o pogrešnoj procjeni, nekad o brzopletosti… No, svi nekad kupimo nešto što nam zapravo ne treba ili bez čega smo mogli. A najlakše uvijek vadimo novac, kad su u pitanju djeca i bilo što vezano uz djecu.

Dobro se prisjetiti 25 roditeljskih savjeta koji nisu sasvim obični, a stižu s raznih strana

Na Redditu se pokrenula rasprava upravo o tome – na što ste potrošili novac i požalili. Evo što su korisnici rekli.

Odjeća za novorođenčad

Mnogi roditelji napisali su kako uistinu žale za novcem koji su potrošili na odjeću za novorođenče. To je odjeća koju bebe uistinu brzo prerastu, a može se kupiti odlično očuvana second hand odjeća, odnosno već korištena. Neku robicu koju roditelji kupe, dijete ne odjene doslovno niti jedanput.

Aktivnosti prije škole

Likovna grupa, engleski, balet… Sve se to i više nego „masno“ plaća, a većinu tog što plaćamo djeca ionako nauče u vrtiću ili vrlo lako usvoje kasnije. Ne vidi se neka posebna razlika kasnije među djecom – onom čiji su roditelji plaćali i onom koja nisu pohađala takve tečajeve.

Igračke za bebe

Neki su roditelji odgovorno ustvrdili da su igračke za bebe apsolutno bacanje novca. Sve je blještavo, svira, svijetli, skupocjeno, a dijete se na kraju igra najobičnijom kartonskom kutijom. Ili papirnatom vrećicom. Bit će prilika za kupovanje igračaka kasnije, ali na ovima za bebe treba štedjeti.

Privatne škole

Iako kod nas one nisu česte i uobičajene, ipak ih ima. U Americi su, pak, dosta česte, ali roditelji često smatraju da su, na kraju krajeva, bacanje novca. Razina obrazovanja u privatnim školama često nije jednaka onoj u državnima, pa djeca iz privatnih škola često kasnije prođu lošije na fakultetima.

Kostimi za maškare za bebe

Kostimi za maškare za bebe su ultra slatki, fora, super izgledaju na fotkama, ali – to je sve. Mnogi su roditelji potvrdili da su ovi kostimi bacanje novca i uzaludan trud, posebno zato što beba vrlo vjerojatno neće ići nikamo „u maškare“.

Doula na porodu

Iako će se mnoge mame zapravo pohvaliti time da su imale doulu na porodu, te reći da im je puno pomogla u toj situaciji, na Redditu su se mnoge mame požalile kako im je to zapravo bilo uzaludno trošenje novca. Posebno je to slučaj kod poroda koji su imalo komplicirani, pa doula ne može ispuniti svoju ulogu kako treba.

Krevetić za bebe

Bebe koje obožavaju krevetiće i spavanje u njima. Je li to mit? Čini se kao da jest, jer gotovo da ne znamo bebu koja je baš željela spavati u svom krevetiću od prvog dana. Veliki postotak beba na kraju završi u roditeljskom krevetu. A novac je bačen. Kad počnu spavati sami, već im treba vlastiti krevet.

Dječja vozila na struju

Ta vozila u pravilu imaju jako kratak vijek trajanja baterije, pa kad se napuni, imaš kratko vrijeme u kojem se dijete može voziti. Ako planirate do parkića s njim, pa se dijete želi voziti i u parku, možda ćeš ga morati nositi do kuće. Osim toga, potreban je stalni nadzor kad su djeca u tim vozilima, pa nemate doslovno niti sekunde mira.

Dječja kozmetika za kupanje

Kupka za spavanje, smirujuća kupka, kupka od lavande, kupka za suhu kožu… I tako dalje i dalje. Isto je i s losionima. Samo okupajte dijete ovim proizvodima i namažite losionom i zaspat će u sekundi. Molim? Nema tog sredstva. Uštedite novac.

Automati za lovljenje igračaka

Sve vam je jasno. Je li dijete ikad ulovilo ijednu igračku tako? Ma, na kraju krajeva, jeste li vi ikad? Čak i ako jeste, odnos uloženog i dobivenog je… Jasno?

Ali zašto ne? Mama odbila ostati na dječjem rođendanu, objavila to, pa razbjesnila mnoge

Posjeti missMAMA