Zbog slatkog čaja zubići su puni karijesa!

Shutterstock
Dvogodišnje dijete pije čaj prije spavanja
Vidi originalni članak

Moje dijete ima dvije godine i navikao se na slatki čaj! Pije ga do te mjere da se dižemo 3 do 4 puta po noći jer jednostavno iz neke navike pije i, naravno, puno mokri. Međutim njegovi zubići su puni karijesa, iako ih redovito perem i ne znam hoće li se to uspjeti zaliječiti jer su već potamnili, svaki zubić na pola je taman. Sad sam strogo odlučila da ne može više dobivati čaj i on sad ima ispade bijesa, baca bočicu s vodom i ne želi je. Danas je prošlo prvo popodne da je zaspao u kinderbetu nakon 20 minuta vrištanja i plakanja! Što da radim?

Kod vašeg djeteta je nažalost šteta po zdravlje zubića već učinjena, ali nikada nije kasno početi s preventivnim metodama. Poznato je da je kod djece koja često, a pogotovo noću konzumiraju zaslađene napitke, prisutan takozvani "karijes bočice" koji zahvaća sve zubiće i izgleda kao smeđe mrlje koje može pratiti i mrvljenje, odnosno odlamanje komadića zuba, a nastaje zbog neprestanog doticaja zubi sa štetnim bakterijama koje uzrokuju karijes.

Kako točno izgleda karijes bočice?

Najvažnije je zato maknuti uzrok problema, što ste već učinili, no to je dugotrajan proces i ne baš ugodan za roditelje jer je kod djece tu naviku teško ukinuti. Savjetujem vam da budete uporni i ne odustanete, djetetu dajte samo vodu umjesto zaslađenih napitaka.

Kako odabrati dječju četkicu za zube?

Što se tiče prevencije karijesa, tu ponovno nastupate vi kao roditelj, a to znači da dijete mora oprati zube minimalno dva puta dnevno, misleći pri tom da vi uzmete četkicu i operete djetetu zube. Dijete bi trebalo prvi puta posjetiti stomatologa između prve i druge godine života i u toj posjeti dijete se upoznaje s novim prostorom, a roditelj dobiva upute o preventivnim metodama.

Kako kod djece nastaje karijes?

Mliječni zubi se popravljaju jednako kao i trajni jer je njihova uloga, osim estetske i fonetske, bitna i za žvakanje, kao i za čuvanje mjesta za trajnog nasljednika. Zato je potrebno postojeće karijese popraviti i redovito dolaziti na kontrolne preglede svaka tri mjeseca.

Posjeti missMAMA