Zašto su plišanci tako važni za razvoj djeteta?

Shutterstock
Iako odraslima plišanci djeluju samo kao slatke igračke, one su za djecu puno više. Pomažu im da bolje shvate svijet u kojem žive, da se razviju kao potpune osobe koje se znaju adekvatno nositi s izazovima i koje se mogu uspješno prilagoditi zajednici u kojoj žive
Vidi originalni članak

Za većinu djece, prvi prijateljski odnos koji razvijaju (izvan svoje obitelji) nije s drugom djecom, odgajateljicom ili dadiljom, već s jednom posebnom plišanom životinjom. To su igračke koje djeci pružaju utjehu, druženje i partneri su im u svakodnevnom životu. Savršena su publika jer su uvijek pažljivi i pružaju ohrabrenje, a s njima djeca vježbaju razne vještine. Uče ih, razgovaraju s njima i brinu se o njima i pritom uvježbavaju sve što su naučili promatranjem odraslih.

I ne samo da se djeca tješe plišanim životinjama, već uče važne socijalno-emocionalne vještine dok se igraju s njima. Djeca uče kako biti empatična i brižna, ali i vježbaju jezične vještine i maštovitu igru, što je ključno za zdrav razvoj.

"Plišane igračke su djeci predmet utjehe koji im pomaže da lakše prebrode stresne situacije te pomažu u razvoju mehanizama samokontrole. Odnosno, prije svega mehanizama nošenja sa stresom i strahom. Isto tako vrlo su važan alat u razvoju socijalnih i komunikacijskih vještina jer kroz igranje uloga pomažu djeci u oponašanju svakodnevnih situacija i potiču govor. Ništa manje nije važno i to što pomažu djeci da razviju empatiju i osjećaj brižnosti prema drugima. Kroz igru s plišancima uče i kako stvarati i razvijati odnose s drugima", kaže Iva Brčić, mag.soc./phil., certificirana edukatorica programa 'The Happiest Baby' i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

"Iako odraslima plišanci djeluju samo kao slatke igračke, one su za djecu puno više. One im pomažu da bolje shvate svijet u kojem žive. Pomažu im da se razviju kao potpune osobe koje se znaju adekvatno nositi s izazovima i koje se mogu uspješno prilagoditi zajednici u kojoj žive", dodaje.

Također i terapeuti često koriste plišane životinje kako bi s djetetom ponovno prošli stresne ili uznemirujuće događaje i kroz to im pomogli obraditi svoje emocije. Koriste ih za modeliranje ponašanja i za razgovor o teškim osjećajima i temama o kojima dijete obično ne bi pričalo.

Donosimo nekoliko razloga zašto su plišane igračke toliko važne za dječji razvoj.

Socijalizacija

Plišane igračke su puno više od samo igračaka. Djeca kroz igru uče, a igrom s plišancima zapravo razvijaju svoj prvi odnos. Djeca daju plišancima osobine ljudi, daju im imena i osobine, npr. jesu li šutljivi, sramežljivi, zabavni, temperamentni, što im smeta, što vole ili ne vole. Kroz takve odnose djeca uče kako je biti netko drugi, kako suosjećati i kako dijeliti s drugima. Ovakvi odnosi dobra su vježba za stvarna prijateljstva.

Učenje jezika

Plišanci su prvenstveno odlična publika jer slušaju, a dijete može pričati s njima i tako vježbati govor, isprobavati nove riječi koje je čulo tijekom dana i graditi samopouzdanje sa svojim govorom. Plišana životinja je prijatelj od povjerenja pred kojim dijete može vježbati i pokazivanje ili opisivanje kako se osjeća. Plišane igračke pomažu im prepoznati riječi poput pas, slon, ptica i uz to uče i zvukove.

Samopouzdanje 

Dijete osjeća veliku utjehu kad samo dodiruje plišanu životinju, a maženje mekanog tijela i zagrljaji smanjuju stres od nepoznatih situacija i pružaju osjećaj sigurnosti. Uz svog najbliskijeg plišanog prijatelja dijete se neće osjećati usamljeno u situacijama poput polaska u jaslice ili vrtić i imat će više samopouzdanja. 

Mašta i neovisnost

Dječja mašta je beskrajna, a plišanci mogu postati što god dijete zamisli, superheroj ili izvanzemaljac. Takva maštovita igra je ključna za dječji razvoj i kroz nju dijete počinje shvaćati svijet. Kroz igru dijete postaje i neovisnije jer ponekad će postati učitelj, roditelj ili šef svom plišancu, igrati se uloga koje inače nema s odraslima. 

Suosjećanje

Djeca uče empatiju isto kao i socijalizaciju, jezik i imena ljudi. Kad dijete brine o svom plišancu, to mu pomaže da se poveže s drugima. Djeca smatraju plišance drugom osobom i s njima se igraju, razgovaraju, brinu o njima kao što majka brine o svom djetetu. S njima mogu učiti i sjediti na kahlici, kako ih hraniti ili uspavljivati. I pred njima mogu podijeliti i svoje emocije. 

Samoutjeha

Dok dijete drži plišanca, smanjuje mu se potreba za roditeljem. Može se igrati cijeli dana s plišancima, a da ne treba pomoć odraslih. Tako uči i tehnike smirivanja i kako se samo može utješiti.

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

Posjeti missMAMA