Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću

Freepik
Oblači li se tvoj mališan sam? Ako želiš da dijete bude samostalno, moraš ga pustiti da uči na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje
Vidi originalni članak

Da bi tvoje dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustiš da sudjeluje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, prehrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustiš djetetu da se samo snađe i pronađe rješenja u takvim situacijama, pomažeš pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

Youtube video Urnebesno: Preslatki mališani po prvi put se oblače sami

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr. Karen Ruskin, obiteljski terapeut. "Djeca teže neovisnosti, pa ne čudi njihova želja da u siječnju obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade osobnost i samopouzdanje", dodala je.

Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju što će obući, ali im i dopustiti da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno.

Tema s foruma Koje odluke dijete može donijeti samo?

Posjeti missMAMA