Zašto djeci trebate čitati?

Thinkstock
Dok slušaju što čitate, djeca osjećaju jezik na potpuno drugačiji način. Čak i sasvim malo dijete uživa dok mu čitate, naročito ako 'mijenjate' glas, oponašajući različite junake priče
Vidi originalni članak

Roditelji se često žale da njihova djeca ne čitaju dovoljno, ali ako čitate svojoj djeci u najranijoj dobi, postaviti ćete sjajne temelje za kasniju ljubav prema knjigama kod njih. Ujedno, to je i sjajan način kvalitetnog provođenja vremena s djetetom.

Ranije nauče pisanje i čitanje

Dok slušaju ono što im čitate, djeca osjećaju jezik na potpuno drugačiji način od svakodnevnog. Zbog ovoga, čak i sasvim malo dijete uživa dok mu čitate, naročito ako "mijenjate" glas, oponašajući različite junake priče. Pored toga, čitanje kod djece razvija osjećaj o uzročno-posljedičnim vezama. Djeca kojoj se čita, i sama ranije nauče čitanje i pisanje, a školske obveze im ne predstavljaju problem.

Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije

Vodite računa o tome da i djeca imaju u određenoj mjeri izgrađen ukus – ponudite djetetu da samo izabere knjigu koju ćete mu čitati. Ne čitajte prebrzo i potrudite se da djetetu objasnite značenje nepoznatih riječi na koje naiđete. Pokažite djeci ilustracije, a kada završite sa čitanjem, možete razgovarati o pročitanoj knjizi.

15 razloga zašto bi djeca trebala čitati knjige

Posjeti missMAMA