Zabavne vježbe za djecu do tri godine

Sanjin Strukić/PIXSELL
Na Baby Gym programu u Ana's Sensual Fitness studiju, djeca od godine i pol do tri godine, uz pomoć voditeljice, hodaju po gredi, provlače se kroz tunele, prelaze prepone, uče bacati loptu, igraju se i plešu. Donosimo vam opise tih vježbica i objašnjenja za što su sve korisne
Vidi originalni članak

Poseban program vježbanja namijenjen djeci od 18 mjeseci do tri godine, pod nazivom Baby Gym, osmislila je Anita Vukušić Crevar, dipl. kineziologinja i osnivačica Sport Educe, a program je odobrilo i verificiralo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj mu je djetetu stvoriti zdrave navike i čvrst temelj za kasnije bavljenje sportom, kao i osigurati pravilan rast i razvoj lokomotornog sustava te pravilno držanje i razvoj svih mišićnih skupina. Mi smo bili na satu Baby Gyma u Ana’s Sensual Fitness studiju, gdje vježba i dvogodišnja kći vlasnice studija Ane Kuhanec, i donosimo vam prijedloge vježbi koje možete sa svojom djecom raditi i kod kuće.

Hodanje po gredi

Voditeljica Baby Gym programa, dipl. kineziologinja Andrea Pavlić Dukić pomaže mališanima da prehodaju nisku gredu. Ova vježba utječe na razvoj ravnoteže, a djeca stječu sve veću sigurnost u sebe i svoje mogućnosti.

Puzanje kroz tunel

Djevojčica se četveronoške provlači kroz tunel pri čemu pazi na ravnotežu jer se tunel okreće. U drugoj verziji ove vježbice, dijete se kreće unatrag. To razvija ravnotežu, smisao za orjentaciju i pomaže u prevladavanju straha od ulaska u tunel.

Bacanje lopte

U programu se koriste senzo-motorički rekviziti pa su lopte različitih tekstura – glatke, hrapave, bodljikave, rupičaste, što je djeci jako interesantno, a u učenju nove aktivnosti, kao što je bacanje lopte, već od najranijih dana stvaraju se čvrste neuro-motoričke veze.

Hodanje s preponama

Uz asistenciju voditeljice, djevojčica pokušava prekoračiti preponu postavljenu na oko 20 centimetara od poda. Za mališane od 18 mjeseci ovo predstavlja težak zadatak, te ih treba ohrabriti čak i kad ne uspiju. 

Igra i ples

Sat Baby Gyma pun je raznih igrica, plesa i zabave, a neumorni i znatiželjni mališani veselo prihvaćaju sve nove sadržaje. Kroz jednostavne motoričke zadatke sastavljene od osnovnih oblika kretanja, elementarnih igri i kretanja uz glazbu dijete polako spontane pokrete i reakcije pretvara u svjesne, a kroz niz jednostavnih radnji uči svladati složene zadatke. 

Posjeti missMAMA