'Tvoje dijete se ponaša kao derište i ti si kriva za to'

Shutterstock
Dječja razmaženost nastala je upravo zbog roditelja, a čak i da nije - odgovornost roditelja je da riješe taj problem, smatra blogerica Kimberly Valzania.
Vidi originalni članak

Mrzim biti ta koji će ti ovo reći, ali tvoje dijete je malo derište. Da, tvoje. Ona je plačljiva i čini se da uvijek dobije što god poželi.

Znam da se trudiš biti dobar roditelj. Vaši vlastiti roditelji nisu baš bili pažljivi. Nisu znali gdje si pola vremena. Tvoj tata, na primjer, nije znao da sviraš flautu. Tvoja mama je morala puno raditi i propustila je većinu tvojih utakmica hokeja na travi. A ponekad je kasnila po tebe nakon treninga jer je zaboravila.

Ali ti nisi takva. Radite stvari drugačije.

Dajete sve od sebe jer želite da oni budu sretni. Previše ste uključeni jer želite znati što se događa u njihovom životu. Želite da se osjećaju posebno i važno. Nikad ne kasnite da ih pokupite. Vi planirate i organizirate te predlažete aktivnosti. Lebdiš kao helikopter. Postavljate milijun pitanja. Želite da njihovi životi budu sjajni i obogaćeni. Ne želite da budu razočarani. Ikad.

Odgoj djece danas Razmaženo dijete: Ovo su pogreške koje roditelji najčešće rade u odgoju

Ali, griješite i vi, a i ja. I sada su nam djeca derišta. Evo zašto:

Dogovaramo se.

Naše dijete nešto želi, pa počinju pregovori. "Kupit ću to ako se lijepo ponašaš" odjekuje u prolazima trgovina. A kada se ne ponaša pristojno, možemo čuti kako govorimo: "U redu, dat ću ti još jednu priliku." To se, naravno, pretvara u još nekoliko prilika. Moje omiljeno pregovaranje je "Obećavam da ću to učiniti kasnije!" Pregovori mogu biti dobar alat, ali ako želimo biti učinkoviti, moramo povući crtu koja se ne može prijeći. Pređite crtu i pregovaračka igra je gotova.

Čistimo njegovu sobu.

Ponekad jednostavno više ne možemo izdržati. Njegova soba izgleda kao da je pala bomba. Prljava odjeća, mokri ručnici, nepospremljen krevet — sranje posvuda. Ipak, i dalje mu je dopušteno ići na sve planirane aktivnosti i igranje. I dalje mu je dopušteno gledati televiziju nekoliko sati i posjećivati ​​prijatelje. Čini se da nikad ne čisti kada ga tražimo, pa jednostavno to učinimo sami. Ali evo jednadžbe koju smo postavili s tim scenarijem: Navikne se da netko čisti za njim i ne misli da je to velika stvar. Izračunaj i rezultat = derište.

Pitamo ih što žele za večeru.

Ne sjećam se da su me ikada pitali što želim za večeru. Sjećate li se da vam je mama ikada rekla: "Hej ljudi, želite li izaći na večeru ili će te doma večerati?" Izlazak na večeru bio je posebna prilika dok sam odrastala. Sjećam se da su mi poslužili samo četiri varijante obroka: piletinu, mesnu štrucu, špagete i ovu stvarno odvratnu kreaciju od svinjskih kotleta i crvene riže koje sam mrzila. Sve se kuhalo u jednoj posudi s golemim komadima rajčice i mahunama iz konzerve. Ali, pogodite što? Pojela sam što je servirano. Kraj priče.

Samo želimo da budu sretni.

Vijesti: Djeca ne bi trebala biti sretna cijelo vrijeme. U redu je ako ne dobiju uvijek ono što žele, ne rade ono što žele ili ne idu kamo žele. Ako moraju obavljati kućne poslove, ili provoditi vrijeme sa svojom obitelji, ili ići s nama u kupovinu, samo naprijed i očekujte nekoliko kolutanja očima i teške uzdahe ljutnje. U redu je jer nije sve u njima i njihovoj stalnoj sreći.

Potkopavamo jedni druge.

Ovo je uobičajena pogreška. Dijete želi prespavati kod prijetelja. Roditelj A kaže: "Ne." Dijete prelazi na roditelja B koji kaže: "Naravno!" Zašto? Jer nismo uvijek na istoj strani. Naša su djeca manje bezobrazna kada nastupamo ujedinjeno. Trebamo težiti slaganju u trenutku. O našim nesuglasicama možemo razgovarati kasnije. Inače, djeca uče igrati roditelje jedni protiv drugih.

Ne uspijevamo im dati poslove ili odgovornosti.

Ako dijete ne postavlja stol, ne čisti stol, ne puni perilicu za suđe, ne grablja lišće ili ne izvodi psa, onda bi dijete trebalo plaćati stanarinu.

Smišljamo isprike za loše ponašanje ili ocjene.

Čini se da svi radimo ovu grešku. Loše ponašanje je loše ponašanje. "Umorna je i gladna" je užasna isprika. "Imao je kasnu praksu i nije mogao završiti svoj projekt (iako mu je dodijeljen prije više od mjesec dana)" jednako je loše. Moramo prestati opravdavati djetetovo loše ponašanje ili nedostatak radne etike. Bez discipline, djeca postaju derišta.

Svađamo se s učiteljem i trenerom.

Važno je zauzeti se za svoju djecu, ali tek nakon što su se naša djeca zauzela za sebe. Kada učiteljica primijeti da naše dijete nema navike marljivog rada, vjerujte joj. Suprotno uvriježenom mišljenju, većina učitelja želi pomoći mladima. Žele da djeca budu dobra. Kada se svađamo oko polovičnih zadataka ili kašnjenja na trening, dijete uči da može i dalje biti lijeno jer će se njegovi roditelji opravdavati i raspravljati u njegovu korist. Ono što uči je da ne mora poštovati svog učitelja niti raditi posao. Tako je jednostavno.

Pažnja je dobra. Uključeni roditelji su divni. Ali štetu čini to koliko smo pažljivi i uključeni. Kada puštamo svoju djecu da pregovaraju, činimo to pogrešno. Ako se opravdavamo za njihovo loše ponašanje, činimo to pogrešno. Ako su previše udobne, doista radimo krivo. Kad nastavimo čistiti njegovu sobu, primati zahtjeve za večerom i potkopavati svoje supružnike, naša se djeca pretvaraju u derišta.

Sva djeca moraju s vremena na vrijeme naučiti jesti svinjske kotlete s krupnom crvenom rižom i grahom iz konzerve. Gradi karakter.

učinkovite strategije Ne želiš odgojiti razmaženo dijete? Ovih 10 stručnih savjeta mogli bi ti pomoći u tom

Posjeti missMAMA