Tradicionalni blagdanski kolači po dječjem ukusu

Thinkstock
Blagdanski stol gotovo je nemoguće zamisliti bez slasnih i ukusnih božićnih kolača. U njihovu pripremu možete uključiti i vaše mališane koji će s veseljem učiti peći kolače te se usput umrljati tijestom i omiljenom im čokoladom. Mi vam donosimo šest recepata za tradicionalne božićne slastice poput fritula ili čupavaca u malo drugačijem ruhu!
Vidi originalni članak

Prhke rolice s bademima i cimetom

Sastojci:

  • 100 g skute ili krem sira
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije 
  • 100 g brašna 
  • 30 g mljevenih badema 
  • 30 g smeđeg šećera 
  • 1 žličice cimeta 
  • 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode 
  • 2 žlice šećera

Priprema:

  • Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine
  • U tu smjesu prosijte brašno i kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Možete koristiti i ruke. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u hladnjak na 30 minuta
  • Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Pećnicu zagrijte na 190°C
  • Tijesto izvadite na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u krug na debljinu 1 mm. Možete i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi
  • Premažite ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima
  • Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolice
  • Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte s malo kristal šećera. Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Poslužite hladne ili tople, dobar tek!

Recept  je preuzet s bloga Matejke Paladin Life Tastes Like Chocolate

Fritule

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna tip 850
  • 2 žličice stevije (prirodni zaslađivač u prahu koji sadrži 0 kalorija)
  • 1 pakiranje suhog bio kvasca
  • dva prstohvata soli
  • 3 žlice bio margarina
  • korica limuna
  • korica naranče
  • 2/3 šalice grožđica
  • 400 g jogurta
  • 2 žlice mirina (jako slatki začin na bazi riže koji često koristi umjesto ruma u kolačima)
  • 4 dcl suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)

Priprema:

  • Pomiješati prosijano brašno, kvasac, sol i steviju
  • Dodati margarin i napraviti mrvice. Dodati oprane grožđice, koricu limuna i naranče, zatim postepeno dodati jogurt s mirinom i mijesiti
  • Dobivenu kuglu tijesta pokriti prozirnom folijom (ne zdjelu, nego tijesto) i ostaviti na toplom oko 1 sat ili dok se ne digne
  • Ugrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dignuto tijesto propustiti kroz stisnutu šaku tako da ono prođe između palca i kažiprsta. Kuglicu tijesta otkinuti žličicom te ga staviti peći u duboko ulje. Peći dok ne porumene, iscijediti na papirnatom ubrusu

Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Čupavci

Sastojci za biskvit:

  • 2 šalice brašna 850
  • 1 šalica kukuruznog brašna 
  • 100 g badema (mljeveni) 
  • 2 žlice praška za pecivo 
  • 1/2 žličice soli 
  • 1/2 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
  • 2/3 šalice agavinog sirupa (dobra zamjena za slatki okus šećera)
  • 2 1/2 šalice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom) 
  • 1 šalica vode

Priprema:

  • Pomiješati sve suhe sastojke. Posebno pomiješati tekuće sastojke koje se potom umiješaju u suhe sastojke, te se radi tekuća smjesa koju potom staviš u nauljeni lim.
  • Peći u velikom plitkom limu za pečenje 20 minuta na 180’C (dobiju se manji i tanji komadići) ili u manjem, a višem limu (veći komadi biskvita). U drugom slučaju potrebno je produljiti vrijeme pečenja dok biskvit na rubovima ne porumeni

Sastojci za preljev:

  • 6 žlica kakao praha
  • 2 žlice aru praha
  • 1/2 šalice agavinog sirupa
  • 2 šalice mlijeka ( možeš koristiti sojino ili zobeno s vanilijom)
  • 1 šalica vode
  • naranča (sok i naribana korica)
  • kokosovo brašno

Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Čokoladna pita sa suhim voćem

Sastojci:

  • kupovno tijesto za pitu ili domaće prhko tijesto za pitu
  • 1/4 šalice džema od maline 
  • 3/4 šalice tučenog vrhnja 
  • 340 g čokolade u komadićima (chocolate chips) 
  • 1 šalica orašastih plodova po želji (bademi, lješnjaci, indijski oraščići), tostirati i ugrubo usitniti 
  • 1 šalica sitnog suhog voća po želji (grožđice, brusnice, marelice) 
  • prstohvat soli 
  • 1/3 šalice suhog kokosa, tostirati - po želji ili listići čokolade i voće

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 230˚C
  • Tijesto za pitu utisnuti u okrugli kalup promjera 25 cm. Po potrebi pokidati višak tijesta koji prelazi preko rubova. Tijesto popikati vilicom
  • Peći u zagrijanoj pećnici do zlatno smeđe boje, oko 12 minuta
  • Ohladiti, a zatim premazati dno džemom od malina
  • Vrhnje zagrijati u srednjoj posudi do vrenja, smanjiti vatru i dodati komadiće čokolade pa miješati dok se ne otope
  • Maknuti posudu s izvora topline, umiješati orašaste plodove, voće i sol. Smjesu izliti u koru za pitu i ukrasiti po želji (listići čokolade s voćem ili tostirani kokos)
  • Hladiti oko dva sata dok se čokolada ne stvrdne. Servirati hladno ili na sobnoj temperaturi

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Božićni keksi od cimeta i meda

Sastojci:

  • 300 g meda
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 250 g maslaca
  • 550 g integralnog brašna
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Priprema:

  • Zagrijati med, cimet i maslac s jednom žlicom vode. Miješati dok se svi sastojci ne rastope i dok se ne dobije ujednačena smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostaviti da se ohladi skoro na sobnu temperaturu
  • Istučeno jaje umiješati u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješati sa smjesom od meda
  • Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odleži 30 minuta u frižideru
  • Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljati tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše će se razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će biti potrebno minimalno brašna
  • Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  • Izrezati keksiće pomoću kalupa. Staviti ih na lim obložen papirom za pečenje i peći 5 do 6 minuta. Izvaditi ih na lim i ostaviti da se ohlade
  • Čokoladu razlomiti na kockice i rastopiti na pari
  • Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporediti preko keksa. Ostavi da se ohladi

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Zdrave kuglice za puno energije

Recept Jadranke Boban Pejić za zdrave kuglice za puno energije potražite među našim receptima za zdrave slastice!

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

 

Posjeti missMAMA