Top pet namirnica za bolju probavu
Probiotici
Bakterije mliječne kiseline koje se koriste kao dodaci prehrani ili ih nalazimo u prehrambenim proizvodima, nevirulentni su i netoksični mikroorganizmi. Mnogi sojevi bifidobakterija i laktobacila tradicionalno se koriste u proizvodnji hrane desetljećima i smatraju se sigurnima za djecu.
Suhe šljive
Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako povoljan učinak na zdravlje. Ovaj plod u žarištu je znanstvenih istraživanja zbog svog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebice neoklorogenske i klorogenske kiseline. Ove tvari, porijeklom iz šljiva, klasificiraju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstva dobro su dokumentirana.
Dodatak pet suhih šljiva dnevnoj prehrani najčešće je dovoljan za sprječavanje zatvora. Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi. Sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno "ključ" prevencije konstipacije. Nadalje, suhe šljive sadrže sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i tako pomaže u otklanjanju konstipacije. Treći važan sastojak suhih šljiva je dihidroksifenil-isatin, tvar koja potiče kontrakciju crijeva, a ovaj proces esencijalan je za redovito pražnjenje crijeva.
Zob
Poput mnogih drugih žitarica, i zob se podvrgava procesima prerade, odnosno ljuštenja. No tim se procesom ne gubi ovojnica i klica te je stoga i prerađena zob bogat izvor neprobavljivih vlakana i drugih nutrijenata. Također, dobar je izvor bjelančevina i vitamina B skupine te dobar izvor fosfora i magnezija koji je važan za redovitu probavu.
Vlakna
Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan. Eksperimentalne studije su istraživale hipotezu o prehrambenim vlaknima u patofiziologiji kronične konstipacije te su utvrdile da što je veći dnevni unos vlakana to je kraće vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i to je veći volumen i sadržaj vode u stolici.
Prehrambena vlakna imaju važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, osobito kada je u pitanju promicanje normalne defekacije. Prehrambena vlakna se općenito preporučuju kao terapija prvog izbora za pacijente s kroničnom konstipacijom. Vlakna poput pšeničnih mekinja, zobenih vlakana i psylliuma se često koriste kao laksativi gdje se vlakna često preporučuju za kronična stanja.
Kvinoja
S nutricionističkog gledišta, kvinoja se može smatrati super žitaricom – iako ona i nije žitarica. Kvinoja se uz amaranth svrstava u pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice.
Znanstvenicima je dobro je poznat učinak ove namirnice na regulaciju probave. Naime, kvinoja je bogat izvor netopljivih vlakana, molekula koje pospješuju probavu. Ova vrsta vlakana izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Imaju sposobnost apsorpcije vode, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Kvinoja je vrlo zahvalna namirnica za malu djecu zbog svoje zanimljive blago hrskave teksture i neutralnog okusa koji dobro pristaje i u slatke i slane varijante jela za najmlađe.