Što mame i tate kažu o polasku djece u vrtić?

Goran Jakuš/PIXELL
Pročitajte kako nam je devet roditelja, čije smo osobne priče objavili na Klokanici, opisalo svoja iskustva s polaskom djeteta u vrtić. Ispričali su nam kako su njihova djeca reagirala, što je njima najteže palo, a što ih je ugodno iznenadilo...
Vidi originalni članak

Strah je bio veći kod mame

Kada je njezin sin Lovre s godinu dana krenuo u vrtić, učiteljica Kata Novaković Radišić prilagodbu je, po svemu sudeći, podnijela teže od njega. "Jako sam se bojala prilagodbe jer moj sin baš nije volio jesti i jeo je isključivo usitnjenu hranu. No, kao i kod većine stvari u životu, pokazalo se da se neki problemi riješe sami od sebe i da se ne treba previše brinuti. Lovre je za dan, dva počeo jesti sve, a suprug i ja se nismo mogli načuditi", ispričala je Kata te dodala kako njezin sin ima divne 'tete' te da im polazak u vrtić vjerojatno zbog toga nije predstavljao neko tragično iskustvo.

Dominik se odmah zaigrao

I sin Ele Breski, sada šestogodišnji Dominik, u jaslice je krenuo s godinu dana i brzo se prilagodio

"Kod nas uvijek ima puno ljudi u kući, s njim su uvijek bili i baka, djed, teta. On je bio naviknut na druge ljude. Kad smo ga vodili na prilagodbu u vrtić, čim smo otišli, on se zaigrao i njemu je sve to bilo normalno", rekla nam je Ela i dodala kako će zbog njezinog i suprugovog posla, vjerojatno i kćer Vanesa ići u jaslice kad navrši godinu dana.

Najteže iskustvo od kćerina rođenja

Tata troipolgodišnje Hane, Davor Tot ispričao nam je da ga je njezin polazak u vrtić, kada je imala nešto više od godinu dana, do sada najviše pogodilo od kada se Hana rodila: "Mislim da je to za sve nas bilo najgore vrijeme. Svaki puta kada ostavite dijete u vrtiću imate osjećaj kao da ste ga izdali. Ona vas zove jer se boji, jer je ostala sama s nepoznatim ljudima i djecom, a vi okrenete leđa i otiđete jer što više odugovlačite to je teže i djetetu i vama. To odvajanje je svakako nešto što dijete mora proći, ali mislim da se to ne bi smjelo dogoditi prije 2. ili 3. godine", kaže Hanin tata.

'Mama, zašto me ostavljaš?'

Slično kao Davoru, mami Tini Perić i njezinom sinu Vitu prvi dani vrtića bili su teški"Vito je tada imao godinu i dva mjeseca, samo je tražio svoju mamu, a ja sam ga morala ostaviti. Te uplakane okice, koje kao da govore 'Mama, zašto me ostavljaš', bilo je jako teško gledati", priznaje Tina.

Danas, kaže, Vito jako voli ići u vrtić iz kojeg donosi zanimljive priče koje sa zadovoljstvom prepričava, a ona svaki dan jedva čeka kraj radnog vremena da ga uzme iz vrtića i da se družimo.

Drama je trajala tri tjedna

Jednako kako Nika, s 20 mjeseci u vrtić je krenuo i sin Vesne Vukman, maleni Davor.

"To mu je u početku bilo jako zabavno i interesantno. Prvi puta se nakon godinu i osam mjeseci odvojio od nas. Već smo mu bili dosadili. No, kada je shvatio da to nije samo igra i da za ozbiljno svaki dan mora ići u jaslice, počela je drama koja je trajala otprilike dva do tri tjedna", rekla nam je Davorova mama i dodala da je drama očito bila samo za njihove oči jer su im odgajateljice ispričale kako je Davor prestao plakati čim bi oni otišli.

Kćer nam je sama rekla da odemo

Azamat Nabiullin, prvak baleta u zagrebačkom HNK-a, rekao nam je kako su on i supruga violistica Ana Marija Šir kćer Sašu upisali u Montessori vrtić jer im se njihova odgojna metoda učinila najbolje usklađenom s njihovim stavovima o roditeljstvu. "Radi se s tim malim mozgovima, rezultati se vide. Odlično je to što u grupi ima djece s posebnim potrebama, tako da Saša više uopće ne primjećuje ako je netko drugačiji od nje. Prilagodba u vrtić je protekla super, nakon dva dana nam je rekla da odemo", ispričao je Azamat.

S tri godine djeca već sve razumiju

Kćer naše kolumnistice Tatjane Pavlic Blažon, u vrtić je krenula s tri godine i prilagodila se u roku par dana. 

"Jednostavno zna da mame i tate idu na posao, a djeca u vrtić", kaže Tatjana.

Otkrivanje nove dimenzije izvan obiteljskog kruga

Iako njezina dvogodišnja kćer Ziba još nije krenula u vrtić, prenosimo vam i izjavu slikarice i diplomirane modne dizajnerice Marije Afshari Krpina, jer ima zanimljiv pogled na moguće probleme koji se mogu javiti tijekom prilagodbe: "Ako ne prođe sve dobro na početku, to samo znači da joj treba malo više vremena. A potom slijedi uživancija, upoznavanje jedne nove dimenzije u kojoj više nisu samo mama, tata i seka već cijela ekipa slatke, čudesne dječice." 

Posjeti missMAMA