Smijem li djetetu davati ulje sjemenki konoplje?

Thinkstock
Mamu dvogodišnje djevojčice zanima smije li djetetu davati ulje sjemenki konoplje. Pročitajte što joj savjetuje nutricionistica Tena Niseteo
Vidi originalni članak

Koristim ulje sjemenki konoplje i dosta sam čitala o njemu. Međutim, naišla sam na oprečna mišljenja kod korištenje kod djece. Neki ga preporučuju budući da, uz esencijalne masne kiseline, ima i dosta kalcija, željeza, vitamina D (ili utječe na njegovu apsorpciju), dok ga drugi ne preporučuju, navodno zbog mogućeg lošeg utjecaja THC-a. Imam curicu od 25 mjeseci i probala bih joj davati, do maksimalno jednu čajnu žličicu dnevno, u jogurt ili povrće. Zanima me vaše mišljenje o tome, odnosno preporuka za neko drugo, a isto tako visoko kvalitetno ulje i bogato esencijalnim masnim kiselinama, koje se može davati dvogodišnjacima.

Najvažnije kod korištenja ulja sjemenki konoplje jest znati njegovo porijeklo i kvalitetu. Ovo ulje spada u kvalitetnija i hranjivija ulja, no budući da je moguć zaostatak THC-a te da ponekad porijeklo i kvaliteta postaju upitni, maloj djeci do pet godina često se ne preporučuje davati ove proizvode.

Naime, postoje proizvodi provjerene kvalitete i to upravo za dječju populaciju, npr laneno ulje, ulje jetre bakalara koja su također bogata vitaminima i mineralima te, naravno esencijalnim masnim kiselinama (omega 3). Za ovako malo dijete preporučujem upravo ovakve proizvode budući da se u ovim slučajevima nema opasnosti. Napominjem i da kod ulja jetre bakalara treba obratiti pažnju na čistoću s obzirom na teške metale. Na našem tržištu postoje proizvodi koji su namijenjeni upravo djeci te su kao takvi prošli pojačane inspekcije. 

Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet

Posjeti missMAMA