'Škakljanje djece nije zabavno, već je štetno'

Freepik ; Škakljanje djece
Dok jedni smatraju kako je škakljanje bezazlena igra, ima roditelja kojima je to zlostavljanje djece. Svoje viđenje škakljanja ispričala je mama Sandra A. Miller za portal Mom.com.
Vidi originalni članak

Sjećam se jedne situacije kada se moja desetogodišnja kćer vratila iz škole. Bila je na rubu suza. Potrčala sam prema njoj i pitala je "Što je bilo?" Danas su me dečki uhvatili i škakljali su me. Jako su me škakljali i nisu prestajali ni kada sam pala na pod. Njima je to bilo jako smiješno. Smijala sam se i ja pa nisu skužili koliko mi je to grozno. Smijala sam se sve dok nisu postali pregrubi i dok se nisam već skoro upiškila u gaće“, zaplakala je moja curica, a cijelu priču o prednostima i nedostacima te uobičajene igre napisala je na portalu Mom.me mama Sandra A. Miller. 

Je li u redu što joj je dječak to napravio? Apsolutno ne! Nikako nije u redu, a znate li što? Nije u redu da itko škakljanjem maltretira nikoga, jer iako je u početku škakljanje slatko, i svi se tome smijemo, nije lijepo pretjerati. A baš to mnogi ljudi rade čak i svojoj djeci. Ne samo većoj djeci! Pa sjetite se i sami kako je uobičajeno male bebe škakljati samo da izazovete njihov glasan smijeh. A nitko se zapravo pritom ne pita kako je u tom trenutku tim bebama. Nije ugodno. Stavite se u njihovu poziciju. Dopusti nekome da te škaklja pa makar samo minutu i neće ti biti ugodno. Samo onaj prvi tren bit će zabavno, ali poslije – ne.

prati znakove Ako škakljaš svoju djecu, moraju postojati neka pravila

Da ne bi ispalo da je škakljanje sasvim zabranjeno neki stručnjaci kažu da je lagani dodir bebe po područjima gdje su škakljiva dobar, čak i poželjan, jer se laganim, nježnim škakljanjem stvara dobra veza između roditelja i djeteta. Lagana, nježna veza koja izaziva osmjeh kod oboje pa beba s takvom igrom već nauči očekivati mamin i tatin osmjeh. I to je super, ali…!

Vjerojatno i tvoje dijete voli igru škakljanja s tobom, ali ne zato što im se jako sviđa škakljanje već im se sviđa tvoja i njihova reakcija - smijeh i veselje. No roditelj će uvijek stati prije nego što pretjera. Roditelj će uvijek stati kada dijete kaže da stane. A druga djeca – neće. Druga će djeca nastaviti škakljati svoju "žrtvu“ sve dok njima škakljanje prestane biti zabavno. I baš zato što u toj igri treba postojati jasan znak "stop“ bebe koje ne pričaju neće znati iskoristiti tu blagodat ove igre. I zato je škakljanje super, ali…!

Škakljanje je samo po sebi zapravo jedan vrlo sadistički čin. Zgrabite dijete, bacite na ga pod, primite ruke i škakljate ga, a ono se smije iz petnih žila. Škakljanje je užasan čin torture kojeg su primjenjivali mnogi, čak i nacisti nad svojim zatvorenicima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Škakljanjem su doslovno mučili ljude.

savjeti stručnjaka Vodič kroz smijeh beba: Kada se pojavljuje i kako ga potaknuti?

Još uvijek misliš da je škakljanje zabavno?

Ako gledaš iz perspektive roditelja sada bi možda mogla pomisliti da ionako nitko normalan ne bi škakljao svoje dijete dok se ono doslovno ne upiša od smijeha, no sjetite se onda nečeg drugog: Djeca nisu roditelji. Djeca od malena znaju za tu zabavu znanu škakljanje, ali djeca ne znaju granicu. Vjerojatno si i ti kao dijete bila škakljana do one granice koja ti stvarno više nije bila zabavna. Možda su te starija braća, rođaci, prijatelji bacili na krevet i škakljali te dok je tvoje lice bilo zabijeno u prekrivač. Ta igra nije zabavna. Ta igra je mučenje. Ali djeca toga nisu svjesna.

I baš zato što su djeca čak i u dobi od 10 godina još uvijek djeca koja nisu u potpunosti svjesna posljedica, možda je stvarno najbolje nikada im ne pokazati čari "pravog“ škakljanja. Jer, realno, pitajte i svoju djecu, oni to baš i ne vole. A vjerojatno baš ni vi. Zabavno je samo prvih nekoliko sekunda, a onda prelazi u torturu.“

Mali vodič za škakljanje: 

1. Ako je dijete ne može govoriti, nemoj ga škakljati.

2. Prije škakljanja pitaj, iako će to umanjiti iznenađenje i razigranost.

3. Prati signale kad dijete kaže "stop", ako se previše smije dijete neće moći govoriti.

Najljepša stvar Kako izmamiti svojoj bebi osmijeh na lice?

Posjeti missMAMA