Šarlah je dječja bolest uzrokovana streptokokom. Kako ga prepoznati i na što treba paziti?

Shutterstock
Jedna od dječjih bolesti je i šarlah, koji je u posljednje vrijeme došao nešto više u središte pažnje zbog činjenice da ga uzrokuje streptokok A, a baš ga je ove sezone nešto više.
Vidi originalni članak

Šarlah, odnosno scarlatina, jedna je od dječjih bolesti koja je oduvijek bila prisutna među djecom u određenom postotku. Dosad joj uglavnom nismo poklanjali previše pažnje jer nikad nije odskakala od nekog prosjeka. No, ove je godine izazvala pravu buru u Velikoj Britaniji gdje je postotak oboljelih ove sezone značajno porastao. Problem ne predstavlja sam šarlah, nego ozbiljniji oblik bolesti koji se može razviti iz šarlaha, invazivna infekcija streptokokom A.

Invazivna bakterija Streptokok A uzrokuje upalu grla, ali kako postane poguban za djecu?

Upala grla, odnosno streptokokna upala grla je prvi znak ove bolesti uzrokovane beta-hemolitičkim streptokokima grupe A. uz upalu grla odmah na početku se javlja i temperatura, te povraćanje. Osim toga, na šarlah ukazuje glavobolja, bolovi u trbuhu, a mogu se javiti i bolovi u mišićima i zglobovima. Gornja strana jezika je obložena bijelim naslagama. Drugi ili treći dan od pojave prvih simptoma, pojavljuje se i crveni osip, i to prvo na vratu, a zatim i na trupu, te rukama i nogama. Kasnije se pojavljuje i u pazusima, na prsima, na trbuhu, preponama.

Karakteristično za šarlah je i da se u područjima na kojima je osip, a koja imaju kožne nabore (na primjer vrat, pazusi), mogu pojaviti tamnocrvene linije. Osim toga, obrazi mogu biti crveni, a područje oko usta bijelo.

Inkubacija, odnosno razdoblje od ulaska streptokoka u organizam do pojave simptoma bolesti, je za šarlah 3 do 5 dana. Tijekom tih dana osoba može širiti zarazu osobama oko sebe.

Komplikacije su rijetke, ali opasne

Iako je šarlah uglavnom bezopasna bolest, može se javiti i toksični šarlah. Ovaj opasni oblik karakterizira visoka temperatura, često povraćanje, ubrzani puls, pad krvnog tlaka, može doći do poremećaja stanja svijesti i cerebralnih napada, a u malom postotku može rezultirati i smrću.

Može se javiti i septički šarlah, kod kojeg se javljaju i znakovi infekcije organa, i to srca, zglobova ili kosti.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza šarlaha postavlja se na temelju kliničke slike, laboratorijskih nalaza, te brisom ždrijela. U slučaju pozitivnog nalaza, odnosno već nakon pojave prvih simptoma, važno je dijete izolirati iz okoline, odnosno ne voditi u vrtić ili školu, te o pojavi šarlaha obavijestiti vrtić/školu. Liječenje se provodi antibioticima, i to je važno terapiju započeti čim prije jer ona ublažava tijek bolesti i sprječava komplikacije.

U slučaju da se u skupini djece streptokok ponavlja ili javlja neprestano i uz uzimanje antibiotika oboljelih, važno je propisati antibiotik cijeloj skupini djece koja provode vrijeme zajedno. Na ovo su stručnjaci nedavno upozorili, te primijetili da je ustaljena praksa nedovoljno dobra. Naime, streptokok je bakterija koja se prirodno nalazi u ždrijelu nekih ljudi, a ne uzrokuje bolest. Na taj se način bolest širi iako bolest nije potvrđena kod osobe. Dijete se može vratiti u kolektiv minimalno 24 sata nakon početka terapije antibioticima, a svakako se preporuča i duži ostanak kod kuće.

Uz terapiju važno je mirovanje, povećan unos tekućine i snižavanje tjelesne temperature primjerenim lijekovima.

Što možeš napraviti?

Kao da smo tek nedavno ustanovili koliko je važna higijena, odnosno pranje ruku, pa to moramo ponoviti. Važno je prati ruke, posebno nakon kašljanja i kihanja), a treba očistiti i predmete s kojima je osoba dolazila u kontakt.

Prevencijom do zdravlja Mama boli me grlo'': Kako spriječiti česte streptokokne upale grla kod djece?

Posjeti missMAMA