Roditelji često imaju pogrešnu percepciju vrtića, a ovo su najčešće zablude

Shutterstock ; Roditelji često imaju pogrešnu percepciju vrtića
Mnogi roditelji imaju pogrešnu sliku o vrtiću. Često ga doživljavaju kao cjelodnevni boravak u kojem će njihovo dijete imati topli obrok i priliku da kroz igru s drugom djecom zaboravi da mame i tate nema neko vrijeme. No, vrtić je puno više od čuvališta i restorana. Što je zapravo vrtić i kakvu ulogu odgojitelji imaju otkrila nam je Sanja Hajsek, magistrica ranog i predškolskog odgoja
Vidi originalni članak

1. U vrtiću su svi jednaki

''Vrtić je odgojno-obrazovna ustanova koja osigurava uvjete za ostvarivanje odgojno-obrazovnih procesa omogućavajući prilagodljivost potrebama, mogućnostima i interesima djece i odraslih koji u tom procesu sudjeluju. Ovaj odgojno-obrazovni proces omogućava izražavanje inicijative i fleksibilnosti djece i odraslih te osigurava rast i razvoj djece u sigurnim uvjetima. U ovakvom procesu se na dijete gleda kao na cjelovitu jedinku i u tom procesu je dijete aktivni sudionik, a ne objekt ili instrument rada'', objašnjava Sanja Hajsek.

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

2. U vrtiću se djeca igraju, spavaju i imaju topli obrok

Istina je da djeca u vrtiću rade sve od navedenog, no vrtić nudi puno više od toga. Djeca ondje itekako uče kroz igru, razvijaju motoričke vještine i upijaju znanja, a svakom se djetetu pristupa kao zasebnoj jedinki.

''Vrtić je zajednica djece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe, stječu nove spoznaje i vještine potrebne za život. Dječji vrtić je kompleksan sustav povezan sa više karika koje osim djece, roditelja i odgojitelja čine stručni suradnici (pedagog, psiholog, logoped, rehabilitator), ravnatelj i ostalo tehničko osoblje s ciljem unaprjeđenja življenja i razvoja djece te kao podrška i pomoć roditeljima'', naglašava Hajsek.

3. Vrtić je mjesto gdje dijete boravi dok su roditelji na poslu

''Dječji vrtić nije čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima. Vrtići su nastali krajem 19. st. kao čuvališta za djecu radi emancipacije žena u društvu koje su krenule raditi i zarađivati. Od čuvališta su se razvila u ustanove s razvijenim planom i programom odgoja i obrazovanja djece usmjerenim na dijete kao aktivnog sudionika vlastitog odgoja'', ističe Sanja Hajsek.

4. Odgojitelji su tu da čuvaju našu djecu

Sigurno svoje dijete ne biste prepustili u ruke bilo kome. Upravo zato odgojitelji se godinama školuju za svoje zanimanje i usvajaju razna znanja iz područja psihologije i pedagogije koja su potrebna da bi dijete smirilo kada je uznemireno, razvedrilo kada je dijete tužno te da bi ga potaknulo da razvija svoju kreativnost, istražuje svijet oko sebe i upija nova znanja. Oni su puno više od ''teta čuvalica''.

''Tete kako ih volim zvati od milja su odgojiteljice višeg ili visokog stupnja obrazovanja koje su jednako kao liječnici, ekonomisti, inženjeri i ostali studirale(i), na koncu diplomirale(i) te položile državni stručni ispit, samim time kvalificirale se za rad s djecom'', rekla je Hajsek. Biti odgojitelj nije samo posao. To je profesija koja zahtijeva sustavno i kontinuirano educiranje i usavršavanje u radu. Nakon roditelja odgojitelji (tete i stričeki) su prvi koje djetetu pružaju utjehu, zabavu i odgoj, pri čemu ih educiraju i u velikoj mjeri doprinose njihovom ranom obrazovanju vrlo često više i duže od roditelja jer ne zaboravimo da današnji život roditelja je doveo djecu u situaciju da borave češće i više u ustanovi nego u obiteljskom domu. U redu je da djeca svoje odgojitelje zovu „tete“ i „stričeki“, ali je u redu da ih roditelji poštuju kao profesionalce'', objašnjava Hajsek.

5. Djeca u vrtiću se samo igraju

Brojni odgojitelji se svakodnedno trude animirati djecu na razne načine, potaknuti ih da nauče pjevati, crtati, glumiti, izrađuju plakate i interaktivne ploče kako bi djecu podučili te osmišljavaju igre i zadatke koje mogu oplemeniti djetetov vokabular ili ga potaknuti da izoštri neke druge vještine.

''Vrtić je kazalište, pozornica, muzej, Koloseum, građevinsko zemljište, radiona, restoran, dom. Već pri prvom koraku u vrtić uočit ćete mnoštvo dječjih radova izrađenih različitim tehnikama, u raznim veličinama i oblicima. Odgojitelji s djecom obilježavaju važne datume u godine, datume vezane za eko kalendar, obilježavaju godišnja doba, recikliraju, kuhaju, grade, glume, pjevaju, razgovaraju, smiju se i plaču. Osim likovnih aktivnosti u vrtiću se priređuju kazališne predstave nekih vanjskih suradnika, a često možemo vidjeti odgojitelje u kostimima i s posebnom scenografijom. Dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život. Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu'', poručila je Sanja Hajsek.

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Posjeti missMAMA