Recepti za zdrave zelene juhe

Thinkstock
Jesu li se i vaši tanjuri zazelenili dolaskom proljeća? Ako još niste počeli uživati u ukusnom, sezonskom zelenom povrću, donosimo vam šest recepata za zdrave i hranjive zelene juhe kojima ćete svojim mališanima osigurati dnevnu dozu vitamina!
Vidi originalni članak

Juha od špinata

Sastojci:

  • 1 veći luk
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 2 srednja krumpira
  • 750 ml hladne vode 
  • žličica soli 
  • 500 g špinata 
  • 50 g maslaca 
  • 3 žlice brašna 
  • 750 ml mlijeka 
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića 
  • svježe mljeveni papar 
  • 6-8 žlica kiselog vrhnja

Priprema:

  • Luk, češnjak i krumpir u većoj posudi preliti s vodom, začiniti s pola količine soli i zagrijavati do vrenja. Pokriti i kuhati 15-20 min ili dok krumpir omekša
  • Špinat posebno kuhati 10-ak minuta
  • U drugoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i miješati na laganoj vatri oko 2 min. Maknuti posudu s vatre pa uz miješanje dodavati mlijeko malo po malo. Vratiti na vatru i miješati neprekidno 5-8 min, da umak bude bez grudica i srednje gust. Dodati muškatni oraščić u prahu
  • Pomoću štapnog miksera usitniti ohlađeni krumpir u vodi, zatim dodati kuhani špinat i još jednom zajedno umiksati smjesu da bude jednolična. Zatim postepeno umiješati bijeli umak. Začiniti po ukusu sa soli i paprom te ponovno zagrijati na laganoj vatri bez vrenja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Juha od šparoga

Sastojci:

  • 1 vezica mladih šparoga
  • 1 luk narezan na sitne kockice
  • 1 mrkva na tanke kolutiće
  • 1 korijen peršina na tanke kolutiće
  • 6 šalica temeljca od povrća ili vode
  • 3 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 žličica soli
  • 1/2 šalice zobenog vrhnja

Priprema:

  • Stavite u posudu narezano povrće i češnjak. Ulijte vodu i kuhajte poklopljeno da povrće omekša
  • Štapnim mikserom izmiksajte povrće u kremu (neka se prije toga juha malo ohladi da ne bude prevruća za miksanje). Dodajte sol i neka još jednom zakuha. Na kraju umiješajte zobeno vrhnje
  • Za bogatiji okus povrće možete prvo propirjati na maslinovu ulju pa onda kuhati. Dovoljne su dvije žlice maslinova ulja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Juha od tikvica

Sastojci:

  • 300 g tikvica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • manji luk
  • žlica brašna
  • 0,5 l bistre juhe
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 100 g svježega kozjeg sira
  • žlica začina (vlasac, peršin)
  • 4 kriške kruha
  • malo maslaca
  • češanj češnjaka
  • sol
  • papar

Priprema:

  • Na maslinovu ulju popržimo sitno nasjeckan luk da postane staklast, dodamo tikvice narezane na kolutiće i pirjamo ih da omekšaju. Zalijemo sve juhom. Kad zavrije, maknemo s vatre i umutimo vrhnje pomiješano s brašnom
  • Zatim uz pomoć štapnog miksera ili multipraktika sve smiksamo da dobijemo kremastu juhu. Začinimo oraščićem, solju i paprom pa vratimo na posve laganu vatru da se kuha još nekoliko minuta
  • Juhu poslužimo u tanjurima uz dodatak mrvljenoga kozjeg sira te pospemo usitnjenim začinskim biljem
  • Kriške kruha ispečemo u tosteru da budu hrskave. Dok su još tople, natrljamo češnjakom, premažemo s malo maslaca te poslužimo uz vruću juhu

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Juha od poriluka

Sastojci:

  • 4 poriluka 
  • 1 korijen peršina 
  • 5 bijelih krumpira 
  • 1,5 l povrtnog temeljca 
  • žličica svježe nasjeckanog kopra 
  • sol 
  • papar 
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Povrće ogulite i operite. Poriluk narežite na kolute, a peršin i krumpir na manje kockice
  • Na maslinovom ulju popržite poriluk i peršin, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta. Dodajte krumpir, zalijte povrtnim temeljcem, posolite i popaprite
  • Kada je krumpir gotov, štapnim mikserom usitnite povrće. Pojačajte vatru i pustite da juha zavrije
  • Gotovu juhu začinite svježe nasjeckanim koprom i po želji poslužite uz žlicu kiselog vrhnja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Juha od brokule

Sastojci:

  • 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
  • 800 g brokule
  • 100 g krumpira

Za povrtni temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk

Priprema:

  • Oprati i oguliti korijen peršina i luk. Očistiti i narezati na tri komada poriluk. Staviti kuhati u dvije litre vode
  • Temeljac kuhajte bez soli. Kuhajte pola sata, a onda izvadite povrće iz temeljca. Dok se kuha, odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da se dobije bistar temeljac
  • Operite brokulu. Odvojite dijelove cvjetova (stabljike se ne koriste u ovoj juhi)
  • Jednu trećinu brokula blanširajte - zakuhaj vodu i dodajte joj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda zakuhala, kuhajte brokule oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadite i ubacite u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje
  • Na tri, četiri žlice maslinovog ulja popržite nasjeckani luk
  • Dodajte mu ostatak od dvije trećine brokula. Kratko pirjajte i zatim dodajte temeljac dovoljno da pokrije brokule
  • Kuhajte dok brokule ne postanu mekane (oko desetak minuta, ovisno o veličini)
  • Uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice dobro izmiksajte juhu. Kada se dobije kompaktna smjesa, uzmite veće sito (s nešto većim rupicama) i polako propasirajte juhu miješajući sa žlicom po situ kako bi ostatak nepotrebnih mrvica ostao na situ. Tako dobit će se glađa tekstura juhe koja će biti prihvatljivija okusom i teksturom djeci, a i onima koji baš ne vole brokulu

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Juha od graška i boba

Recept za juhu od graška i boba možete pronaći među našim receptima za guste juhe od mahunarki!

Posjeti missMAMA