Recepti za domaći kruh
Svi znamo koliko je važan kvalitetan doručak za zdrav početak dana, a pravilan i uravnotežen jutarnji obrok osobito je važan za vašeg mališana. Ako svoje ukućane želite iznenaditi svježe ispečenim toplim kruhom, Klokanica vam donosi
pet recepata za domaći kruh, a neke od njih svom mališanu možete ponuditi čak i kao desert
Kruh koji se ne mijesi
Sastojci:
- 150 g prosenog brašna
- 150 g rižina brašna
- 150 g brašna od kvinoje (kvinoja praha)
- 50 g tapioke ili kukuruznog škroba
- ¼ žličice kvasca
- 1 žlica soli
- 450 ml vode
Priprema:
- Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego pomiješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto ostavite da se diže pokriveno plastičnom folijom oko 12 sati. Gotovo tijesto dosta je mekano
- Nakon što je odstajalo, tijesto lagano preklopite lopaticom za tijesto sa svih strana prema sredini. Ostavite da se diže još dva sata
- Pećnicu zagrijte na 220 °C. U pećnicu stavite i posudu u kojoj namjeravate peći. Neka se grije 15-30 minuta (ovisno o debljini posude)
- Tijesto prebacite u zagrijanu posudu i pecite 30 minuta poklopljeno te oko 15 minuta otklopljeno
- Ovaj kruh je dosta mekan i nemoguće ga je oblikovati. Stoga ga ujutro lagano preklopite sa svih strana i, nakon što odstoji još dva sata, lopaticom za tijesto prebacite u vruću posudu
Recept Maje Kefeček preuzet je s portala Gastro.hr
Kruh s četiri vrste brašna
Sastojci:
- 250 g raženog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 300 g crnog brašna
- 300 g bijelog brašna glatko
- 1 kockica svježeg kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 male žličice soli
Priprema:
- Kvasac, jednu malu žličicu šećera, malo bijelog brašna i tople vode pomiješati i ostaviti na toplome. Pomiješati četiri vrste brašna, posoliti i dodati maslinovo ulje i kvas
- Dodavati toplu vodu po malo i mijesiti tijesto koje mora biti srednje gustoće
- Staviti na toplo, već nakon 40 minuta premijesiti tijesto, to napravi kuhačom i polako. Nakon 20 minuta tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu i još malo premijesiti rukama i oblikovati dva kruha
- Tek sada upaliti pećnicu da se kruhovi još malo dignu. Staviti kruh na masni papir i premazati maslinovim uljem
- Peći na 220 stupnjeva 10 minuta, a zatim smanjiti na 180 i peći otprilike još 20 min.
- Gornja korica mora biti skroz tamna, skoro crna. Kad je pečeno, pokrijem mokrom krpom dok se ne ohladi
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Kukuruzni kruh
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice šećera
- 4 žličice soli
- 7 dl - 8 dl mlake vode
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 kvasac paketić ili kocka svježeg kvasca
Priprema:
- Napraviti kvasac (postupak ako je svježi: otopiti i pričekati 10-15 min) ako je suhi samo ga otopiti
- Prosijati brašno: kukuruzno, bijelo oštro i bijelo glatko, dodati sol, šećer, mlaku vodu, ulje, mlijeko
- U ugašenoj pećnici zagrijanoj na 60 stupnjeva pustiti tijesto da se diže
- Nakon 15 minuta ponovno izmijesiti i staviti kruh u kalupe, peći oko 1 sat na 170 stupnjeva i odmah nakon što se ispeče izvaditi iz kalupa i poškropiti hladnom vodom
Recept Đurđice Protić i Lorenke copić preuzet je s portala Gastro.hr
Kruh s bundevom
Sastojci:
- 120 g glatkog brašna
- 90 g polubijelog brašna
- 120 g smeđeg šećera
- 1 prašak za pecivo
- Pola žličice soli
- Pola žličice muškatnog oraščića
- Pola žličice cimeta
- 174 žličice mljevenih klinčića
- 250 g pirea od bundeve
- 50 ml maslinovog ulja
- Žlica meda
- 2 žlice vode
- Bučine sjemenke
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Posudu u kojoj ćete peći kruh premažite maslacem i posipajte brašnom
- U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i začine), a u manjoj pomiješajte pire od bundeve, ulje, med i vodu
- Suhim sastojcima dodajte pomiješane vlažne sastojke i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu
- Prebacite ju u posudu za pečenje, posipajte bučinim sjemenkama i pecite 45-50 min
- Kada je kruh gotov izvadite ga iz posude i ostavite da se ohladi 10-15 min prije posluživanja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Kruh od banane i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 1/2 šalice maslaca
- 1 šalica šećera
- 2 jaja
- 1/3 šalice kiselog mlijeka
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 šalica zgnječenih zrelih banana
- 1 šalica brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 C°
- Pouljite lim za pečenje (10 x 20 cm).
- Stavite maslac, šećer, jaja, kiselo mlijeko, sodu bikarbonu, sol, zgnječene banane i zobene pahuljice u posudu za miješanje. Dodajte brašno uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Pecite 55 minuta ili probodite čačkalicom po sredini tijesta da vidite kada je pečeno.
- Ovaj kruh je odličnog okusa, posebno ako ga se poslužujete toplog. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, a osigurava i umjerenu količinu vitamina i minerala.
- Djetetu ga možete ponuditi i kao desert, a koje još deserte možete pripremiti svom djetetu, potražite među našim receptima za zdrave slastice!
Recept je preuzet s portala Gastro.hr