Premijera opere za djecu Gita i skriveni svijet uskoro u zagrebačkom HNK-u!

Goran Stanzl/PIXSELL
Djeca tijekom predstave Gita i skriveni svijet zajedno upoznaju i imenuju osjećaje, uče kako ih prihvatiti, prepoznaju čemu oni služe te kako se s njima nositi.
Vidi originalni članak

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu već dugi niz sezona svojim predstavama za djecu uvodi najmlađe u prekrasni svijet opere. Gita i skriveni svijet, predstava nastala u suradnji s Kazalištem Mala scena, novi je naslov namijenjen bebama od 18 mjeseci, ali i onima malo starijima u dobi do pet godina. 

Premijera opere održat će se u petak, 13. rujna u  18 sati u foajeu HNK-a u Zagrebu, a izvedbe u nedjelju, 15. rujna u 11 i 18 sati te u ponedjeljak, 16. rujna u 18 sati.

Priča je to o malenoj djevojčici po imenu Gita koja živi na jednome posebnom otoku. Ona se igra, veseli, smije i uživa, ali ponekad osjeća stvari koje ne zna točno opisati, a još manje zna kako se zovu i čemu služe. Nikad nije otišla daleko od svoje kuće − a njezin je otok velik. Ponukana znatiželjom i odlučna u namjeri da otkrije nešto više o svijetu oko sebe, ali i nepoznatim osjećajima koji se javljaju u njoj, Gita kreće na put. Na svome putu upoznat će različita zanimljiva bića, upoznati čuda svog otoka, i ono najvažnije − otkrit će i spoznati osjećaje koje traži među kojima su tuga, strah I brojni drugi koji su , složit ćete se , baš poput sreće I veselja sastavni dio odrastanja I života.

Djeca tijekom predstave Gita i skriveni svijet zajedno upoznaju i imenuju osjećaje, uče kako ih prihvatiti, prepoznaju čemu oni služe te kako se s njima nositi. 

Gledalište je prilagođeno djeci – mogu sjediti na jastučićima, tepihu, pokraj roditelja, roditeljima u krilu, ali i hodati! Predstava traje 35 minuta, a djeca su pozvana da se nakon izvedbe poigraju i istraže prostor izvedbe.

Kroz ovo putovanje prati nas glazba Borne Ercega, libreto Mateja Miloševa i režija Buge Marije Šimić Milošev. Izvedbama maloga orkestra, glasovira i solista ravna dirigent Josip Šego, a Iva Jerković Oreški u ulozi Gite, Tamara Franetović Felbinger kao Ptica i Tvrtko Stipić kao Vulkan uvest će djecu u svijet glazbe na najljepši mogući način.

Predstava se održava u sklopu Zagrebačkog opernog festivala.

istaživanje Današnja djeca se sve manje igraju - to znamo, ali dokazano je i istraživanjem

Posjeti missMAMA