Pet zdravih slastica
Klokanica vam donosi recepte za pet zdravih i ukusnih slastica koje možete pripremiti vašem djetetu i tako ga od malih nogu učiti na domaće i nutritivno kvalitetnije deserte, umjesto kupovnih, koji su puni šećera i drugih nezdravih sastojaka
Lagana krema od jabuka
Sastojci:
- 2 jabuke
- 2 decilitra zobenog mlijeka
- 6 marelica
- cimet
- prstohvat soli
- 1-2 žlice kuzu praha (ili drugog sredstva za zgušnjavanje krema)
Priprema:
- Ogulite i narežite jabuke pa pomiješajte s zobenim mlijekom i nasjeckanim marelicama
- Kada mlijeko s voćem provrije, dodajte sol i cimet te kuhajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju, oko 10 minuta
- Izmiksajte u kremu pa vratite na vatru. U zasebnoj zdjelici razmutite kuzu u dvije žlice vode te miješajući dodajte u lončić s kremom
- Miješajte nekoliko minuta na vatri pa podijelite u dvije zdjelice i ohladite prije serviranja
Recept Dunje Gulin preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Keksi od brusnica i kvinoje
Sastojci:
- 1 i pol šalica brašna od cjelovitog zrna
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 grama neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
- 1/4 šalice šećera
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice meda
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 1 šalica kuhane ohlađene kvinoje
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica sušenih brusnica
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 190˚C. Obložiti dva pleha papirom za pečenje
- Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo u srednju posudu
- Pomoću miksera izmiješati maslac, šećer i med do mekane kreme. Umiješati jaja i ekstrakte badema i vanilije te miješati još 2 minute
- U smjesu maslaca i šećera postepeno dodavati po pola šalice smjese od brašna
- Zatim umiješati kvinoju, zob, brusnice i bademe do jednolične smjese
- Svaki keks formirati od dvije žlice tijesta i odložiti na papir za pečenje sa razmakom od 2,5 cm
- Peći u zagrijanoj pećnici 12- 15 minuta do zlatne boje a zatim ohladiti
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Zdrave kuglice za puno energije
Sastojci:
- 1 i 1/2 šalica badema
- 1 šalica lješnjaka
- 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
- 2 jušne žlice rogača ili kakaa u prahu
- 3/4 šalice rižinog slada
- 2 jušne žlice narančinog soka
Priprema:
- Tostirajte i sameljite bademe, lješnjake i suncokretove sjemenke
- Tostiraj rogač ( pri prženju rogača ili kakao praha dovoljno je samo zagrijati tavu, isključiti vatru i onda na zagrijanoj tavi 10 sekundi promiješati rogač ili kakao, na taj način neće postati gorki, a okus im je ljepši ako se malo tostiraju)
- Pomiješajte sve sastojke pa ostavite smjesu da odstoji 15 minuta prije nego što napravite kuglice
- Smjesu možete staviti i u niski kalup, poravnati, ostaviti u hladnjaku pola sata i nakon toga rezati na prutiće
Recept Jadranke Boban Pejić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Nadjevene tople kruške
Sastojci:
- 1 kg krušaka
- 1 limun
- 1 žličica cimeta
- 5 žlica šećera u prahu
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 2 dcl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice šećera
- klinčić
Priprema:
- Skuhajte kruške u jednoj litri vode, dodajte limun narezan na kriške, par klinčića i žličicu cimeta
- Kada su kruške napola kuhane, izvadite ih, ogulite im koru i izdubite
- U posudu stavite mlijeko, vanilin šećer i dodajte šećer
- Kad zakuha, dodajte mljevene orahe
- Nadjev ostavite minutu da odstoji, zatim njime napunite kruške
- U posudu stavite šećer u prahu da se karamelizira i zatim dodajte isjeckane bademe
- Prelijte preko nadjevenih kruški i poslužite toplo
Recept Sandrine Todorović preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Muffini s rogačem i čokoladom
Sastojci:
- 2 šalice brašna T – 1100 ili T – 850
- 1/2 šalice pirovog brašna (dinkel brašno)
- 1/2 šalice mljevenog rogača
- 3 dkg crne čokolade
- 3 dkg bijele čokolade
- 2 žlice praška za pecivo (bez aluminija)
- 1 vrećica vanilin bourbon šećera
- 2 žlice šećera
- 3.5 dcl zobenog mlijeka
- 1/2 šalice kukuruznog ulja
- 1/2 šalice grožđica
- 2 žlice rižinog slada
Priprema:
- Grožđice namočite u malo tople vode 5 minuta
- Crnu čokoladu krupno naribajte, a bijelu narežite na veće komade
- U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašna, rogač, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer), a u drugoj pomiješajte sve tekuće (zobeno mlijeko, ulje)
- Tekućim sastojcima dodajte namočene grožđice te ih ručno dodajte suhim sastojcima
- U kalup za muffine stavite 12 papirnatih čašica te rasporedite dobivenu smjesu
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa 35 minuta
Recept Željke Fordren Jambrešić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!