Pet jesenskih recepata s bundevom

Thinkstock
Osim što ju nazivaju kraljicom jeseni, bundeva je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je hranjivim tvarima, a djeca je vole zbog slatkastog okusa. Budući da počinje sezona ove zdrave namirnice, donosimo vam pet slasnih recepata s bundevom
Vidi originalni članak

Bundeva - jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Osim što je izuzetno ukusna, bundeva je namirnica prepuna hranjivih tvari, a istodobno ima malo kalorija. Jedna šalica sadržava samo oko 26 kalorija na 100 grama.

Bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i vitaminima B skupine te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno djeluje na regulaciju probave, a njezine sjemenke pomažu kod problema s prostatom.

Mogu je jesti svi, a preporučuje se i za bebe na početku dohrane.

Zdravo kuhana bundeva na pari

Poznati proizvođač zdrave hrane, biolog i autor bestsellera "Najzdravije namirnice svijeta" George Mateljan preporučuje bundevu kuhati na pari sedam minuta. Zdravo kuhanje na pari bundevi daje vlažnost potrebnu da omekša, a istodobno bundeva postaje čvršća, mekša i slađa.

Kuhanjem na pari ova jesenska namirnica dobiva najbolji okus i zadržava hranjive tvari.

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

Juha od hokaido bundeve

Sastojci za 6 osoba:

  • 2 hokaido bundeve
  • 2 krumpira
  • 2 luka
  • 1,5 litra vode
  • malo soli
  • malo papra
  • malo peršina

Priprema:

  • Operite hokaido bundeve te ih očistite od koštica i narežite na kockice. Koru nije potrebno guliti
  • Ogulite krumpir i narežite ga na kockice
  • Prethodno očišćen i nasjeckan luk stavite na vruće ulje te ga prodinstajte
  • Nakon što se luk zažutio, dodajte nasjeckanu bundevu i krumpir te podlijte vodom dok voda ne prekrije povrće
  • Kuhajte na srednjoj vatri dok se bundeva ne počne lako drobiti pod kuhačom
  • Vruću juhu stavite u blender ili juhu smiksajte štapnim mikserom. Ukoliko bude gusta, slobodno dodajte vode po želji
  • Pri kraju dodajte soli, papra i peršina po ukusu

Recept Marte Pribanić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Rižoto s bundevom i blitvom

Sastojci:

  • 400 grama bundeve
  • 200 grama riže
  • 1 glavica luka
  • soli i papra prema potrebi
  • 50 grama maslaca
  • 200 grama blitve
  • 1 decilitar ulja

Priprema:

  • Bundevu i luk ogulite. Dio bundeve narežite na tanke rezance, a ostatak bundeve, kao i luk izrežite na kockice.
  • U posudu dodajte ulje i luk. Kad se luk zarumeni dodajte bundevu rezanu na kockice i malo pržite pa podlijte s malo juhe ili vode
  • Dodajte rižu koju ste malo prokuhali u slanoj vodi, zatim blitvu rezanu na rezance i maslac te sve skupa promiješajte
  • Bundevu rezanu na rezance ispržite naglo u fritezi kao čips i posolite. Kod serviranja kao podlogu stavite list blanširane blitve, a gore dolaze prženi rezanci batata (čips)

Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr

Špageti s bundevom

Sastojci:

  • špageti (po želji mogu i integralni)
  • 200 grama muškatne bundeve
  • 2 rajčice
  • 2 luka
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

  • Skuhajte špagete
  • Luk narežite na sitno i stavite ga pirjati na maslinovom ulju
  • Kad se zacakli, dodajte na kockice narezanu bundevu
  • Pirjajte oko 15 minuta, a zatim ubacite na sitno narezane rajčice
  • Posolite i pirjajte dok se rajčice ne sjedine s ostalim sastojcima
  • Gotovu smjesu prelijte preko špageta i poslužite

Recept Irene Novak preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Medenjaci od bundeve

Sastojci:

  • 1 Butternut bundeva
  • 2 šalice brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 1 žličica cimeta,
  • 2 jaja,
  • 1 šalica smeđeg šećera,
  • 120 ml ulja

Priprema:

  • Ogulite bundevu
  • Izrežite je na male komadiće i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva
  • Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja i šećer
  • Dodajte u jaja pire od bundeve i ulje
  • Na to dodajte i suhe sastojke
  • Sve izmiješajte
  • Malom žličicom oblikujte željene medenjake i pecite 16 minuta na 160 stupnjeva

Recept Dine Popović preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Posjeti missMAMA