Pet jesenskih recepata s bundevom
Bundeva - jedna od najzdravijih namirnica na svijetu
Osim što je izuzetno ukusna, bundeva je namirnica prepuna hranjivih tvari, a istodobno ima malo kalorija. Jedna šalica sadržava samo oko 26 kalorija na 100 grama.
Bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i vitaminima B skupine te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno djeluje na regulaciju probave, a njezine sjemenke pomažu kod problema s prostatom.
Mogu je jesti svi, a preporučuje se i za bebe na početku dohrane.
Zdravo kuhana bundeva na pari
Poznati proizvođač zdrave hrane, biolog i autor bestsellera "Najzdravije namirnice svijeta" George Mateljan preporučuje bundevu kuhati na pari sedam minuta. Zdravo kuhanje na pari bundevi daje vlažnost potrebnu da omekša, a istodobno bundeva postaje čvršća, mekša i slađa.
Kuhanjem na pari ova jesenska namirnica dobiva najbolji okus i zadržava hranjive tvari.
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Juha od hokaido bundeve
Sastojci za 6 osoba:
- 2 hokaido bundeve
- 2 krumpira
- 2 luka
- 1,5 litra vode
- malo soli
- malo papra
- malo peršina
Priprema:
- Operite hokaido bundeve te ih očistite od koštica i narežite na kockice. Koru nije potrebno guliti
- Ogulite krumpir i narežite ga na kockice
- Prethodno očišćen i nasjeckan luk stavite na vruće ulje te ga prodinstajte
- Nakon što se luk zažutio, dodajte nasjeckanu bundevu i krumpir te podlijte vodom dok voda ne prekrije povrće
- Kuhajte na srednjoj vatri dok se bundeva ne počne lako drobiti pod kuhačom
- Vruću juhu stavite u blender ili juhu smiksajte štapnim mikserom. Ukoliko bude gusta, slobodno dodajte vode po želji
- Pri kraju dodajte soli, papra i peršina po ukusu
Recept Marte Pribanić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Rižoto s bundevom i blitvom
Sastojci:
- 400 grama bundeve
- 200 grama riže
- 1 glavica luka
- soli i papra prema potrebi
- 50 grama maslaca
- 200 grama blitve
- 1 decilitar ulja
Priprema:
- Bundevu i luk ogulite. Dio bundeve narežite na tanke rezance, a ostatak bundeve, kao i luk izrežite na kockice.
- U posudu dodajte ulje i luk. Kad se luk zarumeni dodajte bundevu rezanu na kockice i malo pržite pa podlijte s malo juhe ili vode
- Dodajte rižu koju ste malo prokuhali u slanoj vodi, zatim blitvu rezanu na rezance i maslac te sve skupa promiješajte
- Bundevu rezanu na rezance ispržite naglo u fritezi kao čips i posolite. Kod serviranja kao podlogu stavite list blanširane blitve, a gore dolaze prženi rezanci batata (čips)
Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr
Špageti s bundevom
Sastojci:
- špageti (po želji mogu i integralni)
- 200 grama muškatne bundeve
- 2 rajčice
- 2 luka
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
- Skuhajte špagete
- Luk narežite na sitno i stavite ga pirjati na maslinovom ulju
- Kad se zacakli, dodajte na kockice narezanu bundevu
- Pirjajte oko 15 minuta, a zatim ubacite na sitno narezane rajčice
- Posolite i pirjajte dok se rajčice ne sjedine s ostalim sastojcima
- Gotovu smjesu prelijte preko špageta i poslužite
Recept Irene Novak preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Medenjaci od bundeve
Sastojci:
- 1 Butternut bundeva
- 2 šalice brašna,
- 1/2 praška za pecivo,
- 1 žličica cimeta,
- 2 jaja,
- 1 šalica smeđeg šećera,
- 120 ml ulja
Priprema:
- Ogulite bundevu
- Izrežite je na male komadiće i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva
- Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja i šećer
- Dodajte u jaja pire od bundeve i ulje
- Na to dodajte i suhe sastojke
- Sve izmiješajte
- Malom žličicom oblikujte željene medenjake i pecite 16 minuta na 160 stupnjeva
Recept Dine Popović preuzet je s portala Zdravakrava.hr