Odgojiteljica Zvjezdana: 'Često roditelji misle da su vrtići čuvališta, a odgojitelji tete čuvalice. Ne, nismo!'

Davor Javorović/PIXSELL
Zvjezdana Dubrović, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Pinokio, područni vrtić Črnkovci ove je godine proglašena najboljom odgojiteljicom u kategoriji "Naj za sve što treba!"
Vidi originalni članak

Tijekom života, susrećemo mnoge ljude koji na nas ostavljaju jedan poseban, neizbrisiv trag. Osim naših najbližih, naše obitelji i prijatelja, velik dio našeg života čine i odgojitelji! Kako bismo zahvalili našim odgojiteljima u vrtiću na svemu što rade za našu djecu i dali im zasluženo priznanje, portal missMAMA je u suradnji s Lidlom pokrenuo kampanju pod nazivom ''Oni su najbolji'', kojoj je cilj odati priznati odgojiteljima i odgojiteljicama koje svakodnevno rade lavovski posao.

Zvjezdana Dubrović, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Pinokio, područni vrtić Črnkovci, ove je godine proglašena najboljom odgojiteljicom u kategoriji "Naj za sve što treba!". Tim povodom razgovarali smo s odgojiteljicom Zvjezdanom o njezinom pozivu, motivaciji, izazovima s kojima se susreće, ali i prekrasnim trenucima koji ju svakodnevno inspiriraju. U kratkom nam je razgovoru približila svoj posao te pokazala kako svojim trudom i angažmanom čini život djece veselijim i bogatijim.

Oni su najbolji 'Živimo u gradu, ali svaki dan vozim sina na selo u područni vrtić baš zbog naše tete Zvjezdane'

Da će rad s djecom biti Zvjezdanin životni poziv, otkrila je još u najranijoj dobi. "Uvijek su oko mene bila mlađa djeca koju sam čuvala, igrala se s njima i to sam voljela. Tako da mi je to zapravo bio logičan slijed svega, da nastavim svoje obrazovanje i posvetim se ovom poslu", rekla nam je Zvjezdana te istaknula kako posao kao takav prije svega nosi uvijek veliku odgovornost, no najveća nagrada su vam iskreni dječji zagrljaji, smijeh i veselje i ono 'teta, ja tebe jako volim'.

Zvjezdana je mama troje djece i supruga, a obitelj joj je uvijek velika podrška u svemu. "Kad zatreba uskoči i suprug u pripremanju nekakvih rekvizita za vrtić, djeca također jer vole sa mnom osmišljavati nešto za aktivnosti". Najviše voli provoditi vrijeme s obitelji jer djeca prebrzo odrastu, a roditelji su uvijek u nekoj strci, stresu oko posla i balansiranju obitelj/posao.  "Tako nadoknadimo vrijeme koje se izgubi u svemu tome", kaže odgojiteljica. 

Motivaciju za rad Zvjezdana pronalazi u izazovima koja joj djeca u skupini daju. "Po prirodi sam vrlo tvrdoglava, pa mi to ponekad bude kao dodatni poticaj- moram to riješiti kako god bilo. Radni dan u vrtiću nikada nije isti, morate pretpostaviti da nešto što ste pripremali možda djecu taj dan neće zanimati, već će vas odvesti u sasvim drugom smjeru. I to i jest, po meni, smisao svega, uvijek se prilagođavam djeci i njihovim interesima", ispričala je Zvjezdana. 

Najveći izazov su joj djeca koja imaju nekakve poteškoće jer im instinktivno želite pomoći, olakšati i njima i roditeljima. Zato se hvata u koštac s nepoznatim strukturama i oslanja na svoje stečeno znanje i iskustvo te koristi sve moguće dostupne informacije. "Internet tu uvelike danas pomaže, strane literature i sl. no mislim da ipak ovo "osluškivanje" djeteta daje najviše rezultata", kaže odgojiteljica te naglašava kako je dobra komunikacija s roditeljima vrlo važna u svemu. "I onda kad vidite da sve to daje napredak, da su djeca zadovoljna, a roditelji vam daju podršku i povjerenje, onda vam to daje dodatni vjetar u leđa". 

Izazova i problema u sustavu predškolskog obrazovanju nažalost ima mnogo, a s njima se svakodnevno susreće i odojiteljica Zvjezdana.

"Rekla bih da se svakodnevno suočavamo s raznoraznim izazovima, počevši od ove pandemije koja nas je sve pogodila, a predškolski sustav je vrlo specifičan i apsolutno ne može biti podložan svim ovim epidemiološkim mjerama. Kolegice i kolege poduzimaju i daju sve od sebe da to ispoštuju no ponekad je to nemoguća misija. Često roditelji misle da su vrtići "čuvališta", a odgojitelji tete čuvalice. Ne, nismo i to bi trebala biti buduća misija za sve kolege i kolegice. Da svoju profesiju stavimo na mjesto koje joj pripada, jer mi smo prva stepenica odgoja i obrazovanja djece. Puno čitam u zadnje vrijeme da mlađe kolegice žele odustati od rada u vrtiću i okrenuti se nečemu drugom jer se neprestano bore s vjetrenjačama u sustavu. Ugovori im se ne produžuju, negdje se zapošljava nestručni kadar umjesto njih, roditelji nemaju razumijevanja pa žele odgojiteljima nametnuti svoja pravila, osnivači vrtića često svojim pravilima narušavaju standarde, ne poštuje se ržavni pedagoški standard, skupine su često pretrpane i sl.. sve su to stvari koje ovaj sustav vuče u probleme", objasnila nam je odgojiteljica. 

Zato bi Zvjezdana voljela da budući naraštaji odgojitelja budu ustrajni u tome da zaštite svoju profesiju i sebe jer zaslužuju poštovanje kao i svi ostali u sustavu obrazovanja. A za svoje mališane ima predivnu poruku: "Svim mojim mališanima, mojim Pčelicama, uvijek kažem da budu to što jesu, da budu djeca, da poštuju i one koji su malo drugačiji od nas, da pomognu kad zatreba, uživaju u igri i prijateljima…a ako zapnu u nečemu, tu je teta."

Hvala 'teti' Zvjezdani i svim odgajateljicama i odgojiteljima koji svojim trudom, zalaganjem, energijom i ljubavlju osvjetljavaju pute naše djece i njihove živote čine radosnim, sretnim i čarobnim.

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Posjeti missMAMA