Top 7 igračaka koje osim zabave potiču i na učenje

Lidl
Iako trendovi diktiraju koje će se igračke tijekom blagdana najviše kupovati, neke od njih osim zabave djetetu pružaju prostor za razvijanje mnogih vještina koje će mu u kasnijem životu biti potrebne
Vidi originalni članak

Američka udruga pedijatara savjetuje da prilikom odabira darova za bebe i malu djecu, razmislite o igračkama koje će graditi razvojne vještine. Igračke koje zahtijevaju sortiranje oblika i slaganje blokova predstavljaju zagonetku bebama te im omogućuju razvoj fine motoričke, kognitivne i perceptivne vještine.

Postoji nekoliko vještina koje didaktička igračka potiče kroz igru:

Inovativno i kreativno razmišljanje: Kad se igraju s didaktičkim igračkama, djeca mogu razviti percepciju, intuiciju i sposobnost razmišljanja kako sudjelovati u kreativnoj aktivnosti.

Kognitivne sposobnosti: Obrazovne igračke mogu potaknuti djecu na razmišljanje i pomoći im da dalje razvijaju svoje sposobnosti slobodnog razmišljanja. Didaktičke igračke koje pomažu u poticanju kognitivnih sposobnosti uključuju i zagonetke.

Motorne vještine: S pravim obrazovnim igračkama i igrama, djeca razvijaju svoje motoričke vještine te svoje kognitivne sposobnosti.

Meke vještine: Djeca kroz igru razvijaju i meke vještine poput primjerene društvene interakcije (diktirane društvenim vrijednostima, načelima i osjećajima), jezične vještine i unaprjeđuju emocionalni razvoj (uče djecu kako podnijeti gubitak, savladati izazov i steći mentalnu snagu).

Primjeri didaktičkih igračaka

Igračka s otvorima - Kornjača ili bilo koja druga životinja s otvorima različitih oblika kroz koje se ubacuju drveni oblici poput kocke, kugle i pravokutnika unaprjeđuje motoriku, prepoznavanje oblika i logičko razmišljanje.

Labirint - Ova igračka obično ima drvenu podlogu i vijugavu putanju na kojoj se nalaze različiti drveni oblici koje dijete treba odvesti s jednog kraja na drugi. Riječ je o igrački koja može poslužiti i kao pomoć pri učenju matematike s obzirom na to da se mogu izbrojati komadići koji su ostali na jednom kraju te oni koji se njima trebaju dodati.

Lego - Kroz igru s legićima djeca su izložena osnovnim konceptima matematike i znanosti. Neki od tih koncepata uključuju prostorno rasuđivanje i prepoznavanje obrazaca i razmjera između objekata. Pomoću njih dijete će razviti sposobnost vizualizacije, posebno minijaturnih struktura koje želi graditi, a zatim nastaviti s planiranjem najboljeg načina za dovršenje projekta.

Kuća za lutke ili dvorac - Dvorac s vitezovima ili kuća za lutke razvijaju kreativnost, maštu i motoriku kod djece, ali pomažu i u razvoju mekih vještina poput interakcije s obzirom na to da imaju različite figurice koje predstavljaju članove obitelji i pomoću njih djeca komuniciraju sa svojim vršnjacima tijekom igre.

Glazbeni stolić - Didaktički elementi glazbenog stolića pomažu mališanima u razvoju koordinacije i motorike te vizualne percepcije i senzornih sposobnosti.

Toranj slagalica - Ova igračka ne samo da unaprjeđuje motoričku aktivnost, nego i koordinaciju očiju i ruku s obzirom na to da toranj ima zaobljeni dio pa se lagano njiše naprijed i nazad. Zadatak je djeteta da kolutove složi po veličini, od najvećeg do najmanjeg.

3D puzzle - Budući da su obične puzzle manjoj djeci nezanimljive, 3D puzzle daju novi element igri i potiču razvijanje kreativnosti, motorike i logičkog razmišljanja. Pritom možete odabrati tematiku puzzli, primjerice farmu, more ili grad...

Na što obratiti pažnju pri kupnji igračaka?

Postoji nekoliko pitanja koja roditelji trebaju postaviti pri kupnji neke igračke:

  • Koja razvojna područja igračka potiče?
  • Koje će vještine moje dijete razviti igrajući se s igračkom?
  • Postoji li više načina na koje se može igrati?
  • Hoće li se s njom moći igrati i narednih par godina?
  • Može li se s njom igrati, kako samo, tako i s drugom djecom?

Budući da je Božić sve bliže, didaktičke su igračke odličan način na koji roditelji svom djetetu mogu priuštiti ne samo zabavan nego i edukativan božićni poklon.

Posjeti missMAMA