Moj četverogodišnjak ne govori hrvatski već engleski!

Thinkstock
Sonja Oković, mag. logoped. odgovara zabrinutom ocu kako pomoći djetetu koje ne želi govoriti materinji jezik već samo engleski
Vidi originalni članak

Javljam se kao zabrinuti otac za svog skoro četverogodišnjaka. Naime, naš mališan ne govori hrvatski. Nešto malo. On je od svoje najranije dobi gledao dosta crtiće na engleskom pa mu je taj engleski ušao u uho umjesto hrvatskog. Motorika mu je natprosječna, govori na engleskom cijele rečenice, pjesmice, broji do sto, abecedu zna cijeli, likove, boje, sve vrste životinja i još puno, puno toga. Sve je to krasno, ali on ne govori hrvatski... Molim vas da mi date nekakav savjet. Počela me hvatati panika i mene i suprugu. 

Dijete do treće godine intenzivno usvaja bazu materinskog jezika. Da bi dijete usvojilo jezik potrebno je što više izlagati dijete poticajnim okruženjem. Pod poticajnim okruženjem mislim na komunikaciju s vršnjacima, rodbinom i općenito komunikaciju kroz svakodnevne aktivnosti.

Jezično-govorni razvoj Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Smatra se da dijete do treće godine uopće ne bi trebalo biti izloženo slikama u pokretu stoga gledanje crtića nije preporučljivo. Potrebno je da sa svojim djetetom provodite više vremena komunicirajući s njim, čitajući mu priče, pjesmice. Preporučujem da ne ponavljate njegove riječi na engleskom nego da inzistirate da ukoliko recimo nešto želi da to kaže na hrvatskom jeziku.

Svakako morate otići logopedu na dijagnostički pregled kako bih vam dao upute kako dalje postupati i poticati dijete da govori na hrvatskom jeziku uz moguću sustavnu logopedsku terapiju.

Odgovor stručnjaka Dijete koje živi u višejezičnoj sredini još ne govori

Posjeti missMAMA