Mama kontroverznom objavom izazvala žestoku raspravu: 'Ovako nastaju derišta'

Thinkstock Francuska metoda odgoja: Kad su se moja djeca počela prepirati, jednostavno sam gledala i čekala
Svatko ima različite ideje o tome što je ispravno, a što pogrešno kada je u pitanju odgoj djece, posebno kada je riječ o discipliniranju. No, jedna se mama upitala je li ikada u redu disciplinirati tuđe i uz to nepoznato dijete? Njezina je objava izazvala burnu raspravu među roditeljima...
Vidi originalni članak

Postoji određeni strah koji svaki roditelj osjeti kada uđe na dječje igralište, bez obzira na bonton koji su usadili svojoj djeci u vidu opreznog korištenja opreme ili pristojnog igranja s drugom djecom. Često se na taj bonton zaboravi čim mali ljudi prođu kroz vrata igrališta. A kad se dva klinca natječu za istu igračku, postoji onaj trenutak 'hoću li ja tu morati intervenirati'. Iako je jednostavno rješenje pozvati vlastito dijete na red, neke se stvari ipak ne smiju zanemariti.

Mama tvrdi da bi odrasli trebali moći prepoznati djecu koja se loše ponašaju i sukladno tome ih opomenuti. Za ovu mamu, to je bila djevojčica koja je udarila njezinog sina nogom u lice. Ali kad je rekla djevojčici da ode s igrališta ako će se tako ponašati, iznenadila se kada je vidjela kako su drugi roditelji stali u obranu djevojčice, što ju je navelo da upita druge roditelje na forumu je li u redu opomenuti tuđe dijete u javnosti.

odgoj djece Ja sam stroga mama i ovo su moja četiri najčvršća pravila

U objavi je objasnila što se točno dogodilo na igralištu. "Nedavno sam sa svojim 10-godišnjim sinom posjetila dječju igraonicu, on se veselo igrao sve dok ga jedna djevojčica nije ostavila u suzama. U svega nekoliko minuta igre, starija djevojčica  (izgledala je puno starije, ali može biti visoka 12 godišnjakinja) je šutnula mog sina u LICE" napisala je mama na forumu. "Potom pozivam [svog sina] da siđe, ali on se drži i stiže do vrha visokog tobogana. Vidim da se među njima odvija neki razgovor (prilično je visoko), sljedeće što vidim je kako ga mlađi dječak hvata za lice, gura prema toboganu i udara ga po leđima kako bi ga gurnuo dolje."

Nakon što joj joj je sin ispričao što se dogodilo, mama je odlučila sama disciplinirati tuđu djecu. Nazvala je člana osoblja i prenijela mu incident. "Djevojčica je naravno sve zanijekala u razgovoru s osobljem. Pomaknula sam se i rekla 'Vidjela sam te, ne govoriš istinu. Ne možeš šutirati ljude. Moramo razgovarati s odraslom osobom o ovome", glasno se usprotivila mama dječaka. 

"U tom su trenutku u raspravu uskočile druge dvije majke, jedna je rekla djevojčici 'Ne daj joj da tako razgovara s tobom. Idi brzo po svoju mamu. Ona nema pravo razgovarati s tobom jer si dijete'." "Njezina prijateljica je dodala da bi bila bijesna da sam tako išla razgovarati izravno s njezinom djecom."

Nakon što su roditelji djece ignorirali njezine pritužbe, a ostale mame ju osudile, mama je sa sinom odlučila napustiti igraonicu. No, potom je upitala roditelje na forumu je li doista tako nerazumno disciplinirati djecu u ovakvim okolnostima. Roditelji su bili podijeljenih stavova. 

"Ovako nastaju derišta. Sigurno znaju da će njihovi roditelji uvijek biti uz njih i stati u njihovu obranu, bez obzira na njihovo ponašanje", napisala je jedna mama. "I ja bih učinio isto. To je razlog zašto se neka djeca tako loše ponašaju. Roditelji ih podržavaju bez obzira na to što su napravili. To je jako loše, lijeno roditeljstvo", složio se drugi.

"Da je moje dijete nekoga udarilo nogom u lice, apsolutno bih očekivao da će ga svaka odrasla osoba koja je tome svjedočila opomenuti. Ja bih učinio isto", oglasio se treći.

Međutim, drugi su tvrdili da nikada nije u redu razgovarati s tuđom djecom bez prisutnosti njihovih roditelja. 

"Trebali ste zamoliti člana osoblja da pronađe roditelja prije nego što opomenete dijete, potpuno je neprihvatljivo da dvije odrasle osobe kude dijete kada ih dijete ne poznaje, to bi moglo biti zastrašujuće i bio bih bijesan da to se dogodilo mom djetetu", napisao je jedan tata. 

Što ti misliš? Napiši nam svoj stav u komentarima. 

za roditelje Otkrijte svjesno roditeljstvo i saznajte kako odgojiti dobre ljude!

Posjeti missMAMA