Jesenski recepti s jabukama

Thinkstock
Sočna, hrskava, slatka ili kisela? Naravno riječ je o jabuci - jednom od najpopularnijeg, najdostupnijeg i najzdravijeg voća. Odlična je svježa, u kompotu i štrudlama, a mi vam donosimo još pet zdravih recepata u kojima će uživati cijela vaša obitelj
Vidi originalni članak

Jabuka na dan tjera doktora van

Slasne jabuke prepune su vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i voćnih kiselina. Ovo zdravo voće obiluje vitaminima C, A, B1, B2, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom. Jabuka sadrži značajnu količinu prehrambenih vlakana, a najznačajniji je pektin koji može sniziti razinu lošeg LDL kolesterola te pomaže postizanju osjećaja sitosti pa tako sprječava pretrpavanje hranom.

Jabuka sadrži i fruktozu, šećer koji pomaže zadovoljenju želje za slatkim, a istodobno ne uzrokuje pretjerane oscilacije razine glukoze u krvi. 

Čips od jabuke

Sastojci:

  • jabuke
  • jabučni ocat
  • šećer
  • cimet
  • voda

Priprema:

  • Lagano zagrijavajte dvije žlice šećera i četiri žlice vode
  • Kad se šećer otopi, dodajte pola žlice jabučnog octa i malo cimeta te maknite s vatre
  • Jednu veću jabuku prepolovite, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške
  • Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i složite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana ploške bude prema gore
  • Pecite u pećnici na 100°C dok ne postane hrskavo, otprilike sat vremena

Recept Nade Đoković preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Palačinke od jabuka

Sastojci:

  • 3/4 šalice običnog brašna
  • 3/4 šalice integralnog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice šećera
  • 1/3 žličice sobe bikarbone 
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1 jaje
  • 3 žlice maslaca, rastopljenog
  • 1/4 žličice vanilije
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica jabuka, oguljene i naribane

Priprema:

  • Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i muškatni oraščić u zdjelu za miješanje
  • U zasebnu zdjelu pomiješati sodu bikarbonu, jaja, maslac, vaniliju i mlijeko
  • Pomiješajte obje smjese i dodajte jabuke
  • Pecite na vrućem, lagano namašćenom limu. Neka budu deblje
  • Kada je tijesto puno rupa i blago smeđe, okrenite na drugu stranu. Okrenite palačinke samo jednom za vrijeme pečenja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Pita od jabuka i rogača

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 0.25 kg brašna
  • 0.10 kg maslaca
  • 0.20 kg šećera
  • 0.125 kg mljevenog rogača
  • 1 žlica pšeničnog griza
  • 0.10 l mlijeka
  • 4 jabuke (oko 0.60 kg)
  • 0.10 kg meda

Priprema:

  • Od brašna, jednog jaja i jednog žumanjka, šećera i maslaca napravimo prhko tijesto
  • Pustimo ga da se odmori, a u međuvremenu mljeveni rogač pomiješamo s ostatkom šećera, mlijekom, jajima, grizom u jednoličnu masu
  • Jabuke ogulimo, prepolovimo i odstranimo koštice (malom žličicom ili nožem za izbadanje)
  • Tijesto razvaljamo i složimo u kalup za torte, uzdignemo stranice i u to nalijemo smjesu od rogača
  • Jabuke narežemo na ploške i poredamo gore. Stavimo u pećnicu na 170 stupnjeva da se peče otprilike 1 sat.
  • Kad je pečeno vadimo van i premažemo medom
  • Kod serviranja dodamo malo tučenog slatkog vrhnja i čokolade po želji

Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr

Muffini s jabukom i rižinim brašnom

Sastojci:

  • 1 šalica rižinog brašna
  • 1 jaje
  • 1 jabuka
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice mljevenih badema/oraha
  • 1/2 šalice mlijeka 

Priprema:

  • Jabuku ogulite, narežite i usitnite u blenderu ( jabuka se može i skuhati pa usitniti da se dobije pire)
  • Sve sastojke promiješajte kuhačom
  • Staviti u kalupe (slobodno ih napunite do vrha jer se neće puno dići)
  • Peći na 220 stupnjeva na 15 minuta
  • Ako koristite košarice za muffine, pustite da se potpuno ohlade, najbolje u hladnjaku par sati da se ne lijepe previše

Recept Pamele Konjevod preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Slatko slane pite od jabuka

Sastojci:

  • 2 šalice kuhanog slanutka
  • 1 mrkva
  • 5 listova blitve
  • 1 žličica sezamova ulja
  • 1 file piletine
  • 2 žličice sezama
  • 1 jabuka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 žlice vode

Priprema:

  • Jednu šalicu slanutka pomiješajte s naribanom mrkvom i izmiksajte u kremu
  • Blitvu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite, pomiješajte je s jednom žličicom sezamova ulja
  • Piletinu nasjeckajte na kockice te popecite na ulju sa sjemenkama sezama koje dodajte na kraju pečenja kako ne bi zagorjele
  • Jabuku narežite na listiće, ali ne previše tanko kako ne bi puknuli
  • Šećer pomiješajte s vodom i zagrijavajte na vatri, dodajte listiće jabuke te miješajte dok karamela ne postane zlatna, zatim maknite s vatre
  • Kako bi dobila lijepi kružni oblik, koristite okrugli kalup kao za krafne, ali mora biti dubok
  • Na dno posložite ostatak cijelih zrna slanutka, na njega smjesu slanutka i mrkve, blitvu, karamelizirane jabuke i na vrh piletinu

Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Posjeti missMAMA